Under våren byggs tre mottagningshallar för återbruk på Tekniska verkens återvinningscentraler på Gärstad, Malmen och Ullstämma. Först ut är Ullstämma återvinningcentral (ÅVC) där första spadtaget togs idag, tisdagen den 19 mars. Därefter står Gärstad och Malmen på tur med cirka en månads förskjutning. Alla tre hallarna beräknas stå klara till den 1 september.
Syftet med återbrukshallarna är att skapa bättre förutsättningar för ett så kallat cirkulärt resurseffektivt samhälle, där mer ska kunna återanvändas. Redan idag skänks mycket till återbruk. Men det behöver bli ännu bättre, eftersom alltför många fullt användbara saker slängs i återvinningscontainrarna.
Säljs eller skänks vidare
Återbrukshallarna, som är på cirka 200 kvadratmeter, kommer att vara det första som besökarna möter när de kommer in på återvinningscentralerna. Bemanningen kommer att ske i samarbete med kommunen och skapa meningsfull sysselsättning för personer som står utanför arbetsmarknaden. Det som lämnas vid återbrukshallarna kommer sedan att säljas eller skänkas vidare via välgörenhetsorganisationers butiker och verksamheter. Det kommer alltså inte att ske någon försäljning på återvinningscentralerna.
– Vi tycker att återbruk och att minska avfallet är en viktig framtidsfråga, säger Charlotta Sund, vd på Tekniska verken i Linköping.
– För att bli ett resurseffektivt och cirkulärt samhälle så behöver vi bli bättre på att ta hand om resurserna. Vi behöver komma högre upp i den så kallade avfallstrappan. Det betyder att det inte räcker att bara återvinna materialet och energin ur avfallet, utan vi måste skapa förutsättningar så att vi enklare kan minska uppkomsten av avfall.
Återbruk och att minska avfallet är en viktig framtidsfråga
Genom återanvändning av produkter minskar avfallsmängderna, samtidigt som man sparar på resurser och energi då färre produkter behöver nyproduceras. Återbrukshallarna kommer att ta emot kläder, textilier, heminredning, möbler, prylar, husgeråd med mera. Ambitionen är också att vissa typer av begagnade byggvaror ska tas emot, som exempelvis dörrar, fönster, tegel, markplattor och överblivet virke.
Under byggtiden kommer byggarbetsområdet inom respektive ÅVC vara avspärrat, men den ordinarie verksamheten kommer att pågå som vanligt, med samma öppettider och service.
Klimatklivet bidrar
Den totala kostnaden för alla tre mottagningshallarna är fem miljoner kronor. Klimatklivet bidrar med 35 procent av kostnaden. Bakom Klimatklivet står Naturvårdsverket i samverkan med andra myndigheter och länsstyrelserna. Projektet har tilldelats Klimatklivetbidrag utifrån den koldioxidbesparing som fås genom förhindrad nyproduktion.
Om 3 000 ton avfall återbrukas varje år beräknas koldioxidbesparingen bli 10 800 ton per år, vilket är lika stor klimatnytta som om 10 000 personer skulle låta bli att shoppa under ett år.