Sven Granath, analytiker och forskare i kriminologi är en av föreläsarna som deltar under dagen. Han ska redogöra för sin syn på varför det skjuts så mycket i Sverige idag.
– Vi ser en förändring i hur livsstilskriminalteten ser ut och i hur unga försöker komma upp sig i den kriminella världen, framförallt i storstäderna, säger han.
Sven Granath, analytiker och forskare i kriminologi.
"Stort samhällsproblem"
Linköping har inte den omfattningen av kriminalitet och skjutningar som storstäderna har, men det finns kriminalitet och utanförskap.
– Kriminalitet och ett ökat våldsbeteende är ett stort samhällsproblem som vi vill lyfta och även diskutera vad vi kan göra åt det, vilket vi hoppas att dagen ska kunna ge svar på, säger Anita Lhådö, ordförande i styrgruppen för Social insatsgrupp.
Mustafa Panshiri, tidigare polis i Linköping och numera föreläsare och författare skulle ha medverkat som föreläsare under dagen, men uteblev på grund av sjukdom. Han ser en viktig nyckel för att samhället ska lyckas med integrationen.
– Vi ska sluta vara så ängsliga kring de problem som vi står inför och våga prata klarspråk om vad som orsakat de integrationsproblem vi står inför, vilka problemen är idag och vilka lösningar vi ser framför oss, säger han.
Alla behöver ta ansvar
– Vi är duktiga i Sverige på att välkomna folk till vårt land men överlämnar integrationen till staten. För att det ska fungera behöver du och jag ta ett ansvar också, fortsätter han.
Linköping har haft en permanent socialinsatsgrupp sedan 2012 och var en av projektkommunerna när Rikspolisstyrelsen 2011 fick regeringsuppdraget att starta sociala insatsgrupper.
– Det är ett viktigt arbete då det handlar om att förhindra att ungdomar dras in i kriminella nätverk och utvecklar en kriminell livsstil samt att ge ungdomar stöd att hoppa av de kriminella nätverken, avslutar Anita Lhådö.
Text och bild: Sofie Berlin
Se konferensen här: