Det har äldrenämnden i Linköpings kommun tagit beslut om. Anledningen är att situationen har ändrats sedan pandemin bröt ut och att flera åtgärder har genomförts. Till exempel har många näringsidkare utökat sina öppettider, har öppettider som är vikta för riskgrupper och erbjuder inköp via olika e-tjänster. Även regionen har haft tid att ställa om i sina verksamheter för att underlätta för medborgare att hantera sina recept alternativt få dem hemskickade.
– När vi tillförde stödet i april var det direkt nödvändigt och vi har varit nöjda över hur stödet har använts. Nu är läget annorlunda, även om vi fortfarande befinner oss i pandemin har många verksamheter anpassats och smittspridningen minskat vilket gör att vi inte längre finner stödet nödvändigt. Med det sagt är det inte omöjligt att införa något liknande stöd om smittspridningen åter skulle öka, säger Liselotte Fager (KD), äldrenämndens ordförande, Linköpings kommun.
Kameror inom hemtjänsten
Under torsdagens sammanträde i äldrenämnden tog man även beslut om att förlänga användningen av trygghetskameror inom hemtjänsten till och med den 31 december. Åtgärden infördes i våras för att kunna fördela personal inom äldreomsorgen på ett effektivt sätt. Den digitala tillsynen har varit uppskattad både bland personal och brukare sedan kamerorna togs i bruk.
– Pandemin är som sagt inte över och vi har därför bestämt att förlänga beslutet med tre månader. Den digitala tillsynen har varit positivt uppskattad av personal, användare och anhöriga och är ett perfekt exempel på lärdomar vi kan ta med oss efter Coronapandemin för att utveckla verksamheten i framtiden, säger Liselotte Fager.
I början av nästa år kommer kommunen att göra en utvärdering och bedömning om den digitala tillsynen med trygghetskameror ska bli en permanent tjänst.
Text: Emmilie Engström