Under maj var ansökningsperioden för skolskjuts till skolåret 2023/2024 öppen. Vårdnadshavare för elever för elever i grundskola och gymnasieelever sökte och beviljades skolskjuts.
Ansökningarna kan fortfarande göras, även om det längre inte är en garanti att man som elev får sitt busskort till skolstarten. Kommunen handlägger både ansökningar och beslut fortlöpande över hela året.
– Alla som ansökt i tid och bor i Linköpings kommun har blivit beviljade skolskjuts, utifrån att de också uppfyllt avståndskriterierna, säger Emil Friberg, avdelningschef på Utbildningsförvaltningen.
Drygt 5 400 ärenden har kommunens handläggare att ta hand om. Hittills har 3060 tackat ja till erbjudandet om skolskjuts. 579 har ännu inte loggat in i e-tjänsten Ombord för att tacka ja, medan 20 stycken tackat nej till erbjudandet.
Många måste fortfarande tacka ja
Kommunen har i år också arbetat med att ta så kallade direktbeslut. Ett sätt att hjälpa de allra flesta som uppfyller kraven och har skolskjuts sedan tidigare att få ny skolskjuts till nya skolåret. Lite mer än 4 600 direktbeslut är fattade.
Nu hoppas Emil Friberg att så många som möjligt, så snabbt som möjligt, går in i e-tjänsten och ser över om man behöver godkänna och tacka ja till erbjudandet om skolskjuts så att så många som möjligt hinner få sin skolskjuts så snabbt som möjligt.
– Kort och gott kan man säga att ansöker man och sedan tackar ja till erbjudandet får man också sin skolskjuts. Ju snabbare man tackar ja i e-tjänsten desto snabbare får man också skolskjuts, som såklart underlättar vardagen för många familjer, säger Emil Friberg.
Påminnelser utskickade
I veckan har en tredje påminnelse skickats ut till alla som ännu inte tackat ja till erbjudandet om skolskjuts. Informationen och påminnelserna har skickats ut via lärplattformen Unikum, mejl och sms.
Avståndet avgör för de flesta
För att få skolskjuts finns vissa krav som måste uppfyllas. Avståndskravet är det som avgör de allra flesta fallen. Skolskjutsen beviljas för elever som har tillräckligt långt mellan sitt hem och sin skola utifrån en tabell.
Elever i förskoleklass till och med årskurs 3 får skolskjuts om skolvägen överstiger två kilometer. I mellanstadiet, årskurserna 4-6, måste det vara längre än tre kilometer. På högstadiet är gränsen ännu en kilometer, fyra kilometer, för att skolskjuts ska gälla.
Skolskjuts för kommuninvånare
Det finns också flera olika former av skolskjuts. Busskort för kollektivtrafiken som Östgötatrafiken står för, skolbuss eller skolskjuts i bil.
Ännu en förutsättning för att bli beviljad skolskjuts är att eleven ska bo i Linköpings kommun. Elever som studerar i Linköping men bor i en annan kommun får vända sig till sin hemkommun för skolskjuts.
Text: Axel Svartling