Hoppa till huvudinnehåll

Hon brinner för hjärnan och jämlikhet

30 september 2020 | Kommun & politik, Arbete
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Hon brinner för jämställdhet, ungdomars möjligheter att göra sina röster hörda och kunskap om hjärnan. "Har man en passion så kan man göra vad man vill", säger kommunens nya ungdomsombud Maryam Ramzi Al-Helli.

Maryam vill vara en förebild. Foto: Per Olsson

Som ungdomsombud ska Maryam vara en länk mellan politiker och ungdomar. Hon ska försöka fånga in vad ungdomar tycker och föra fram det. Hon gör det bland annat genom att besöka skolor, hålla föredrag om sin roll och ställa frågor till ungdomar som hon senare lyfter upp till politiker och  tjänstemän.

Maryam kom till Sverige för fyra år och åtta månader sedan. Sedan dess har hon utvecklat sitt språk och tagit till sig så mycket kunskap att hon gick ut med högsta betyg från Birgittaskolan och fick ett stipendium. Sedan ett par veckor är hon nu ungdomsombud i Linköpings kommun.

– Jag brinner för att göra ungdomars röster hörda så att de kan känna sig delaktiga, säger Maryam.

Från Irak

Hon kommer från Irak och har tidigare bott i Syrien, länder där särskilt kvinnors möjligheter att påverka är mycket mer begränsade än i Sverige. Den öppenhet och de möjligheter som finns här fick henne att vilja förändra. När Maryam kom hit började hon engagera sig ideellt till exempel i Bollihop, ett integrationsprojekt där tjejer spelar fotboll.  Hon började spela fotboll där, sedan blev hon ledare, distriktsdomare och så småningom arrangör. Hon är också engagerad i Östergötlands fotbollsförbund projekt Plus 10 000 där syftet är att få in fler tjejer i fotbollsvärlden.

– Jag kommer från en värld där tjejer inte spelar fotboll. Många som kommer hit vet inte hur många möjligheter de har. Det ska vara jämställt, men inte ens i Sverige är det helt jämställt. Titta till exempel på idrottsvärlden och på jobb och löner. Jag vill vara en förebild för tjejer.

Brinner för

En annan sak som Maryam brinner för är att få kunskap om hur hjärnan fungerar. Som ett led i det  har hon skrivit boken ”Minnestark” om hur minnet påverkas av människans levnadsvanor.  Hon hoppas på publicering i januari 2021.

– Min dröm, är att bli neurokirurg. Jag vill hjälpa människor. Hjärnan är ett mysterium, ett område där man kan forska mycket.

Maryam vill bli läkare till 100 procent och hon vill arbeta med jämställdhet till 100 procent. Ambitionen är att hitta ett jobb där hon kan förena dessa intressen. Maryam tycker också om att läsa, deckare och böcker om hjärnan och hon målar. Henne driv framåt kommer från föräldrarna. Föräldrarna har uppmanat henne att gå vidare om hon inte trivs och att våga pröva det hon vill göra.

– Båda är unika och öppna för möjligheter. Det är tack vare dem jag har blivit den jag är.

 

 Text: Eva-Karin Strand Wåtz

 

 

Senast ändrad den 29 september 2020

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut