Hoppa till huvudinnehåll

Hon jobbar för levande torg

23 maj 2019 | Arbete, Bygga, bo & miljö
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
”Vad innebär det?” är den vanligaste frågan som Pia Blücher får från folk som undrar vad hon arbetar med. Vi har träffat Linköpings enda torgmästare.

Pia Blücher jobbade 22 år inom industrin innan hon började som torgmästare i Linköpings kommun.

Så, vad innebär egentligen jobbet som torgmästare?
– Kort sagt kan man säga att jag ansvarar för torghandeln. Jag tar emot bokningar från de som vill sälja på torgen, ser till att bord och tält ställs upp och är behjälplig med diverse uppgifter. Ibland behöver till exempel en torghandlare gå på toaletten och då brukar jag stå i tältet och hjälpa till med försäljningen under tiden. Jag är ute från klockan 7 och slutar vid 11 och sedan kommer jag tillbaka för att hjälpa till att ta ner tälten igen vid 16-tiden.

Hur kommer det sig att du blev torgmästare?
– Jag blev varslad efter 22 år på Saab. Jag började leta jobb och med hjälp av ett bemanningsföretag fick jag erbjudande att komma på intervju som torgmästare. Jag hade ingen aning om vad det innebar, men gick dit och var mig själv. Det var en torsdag och på lördagen började jag mitt nya jobb. Det är nu tio år sedan.

Vad är viktigt att tänka på i din roll?
– Att vara trevlig och tillmötesgående. Ibland blir jag såklart irriterad när till exempel torghandlare inte följer kommunens regler eller om jag ser något annat avvikande. Men det är alltid viktigt att vara serviceinriktad, oavsett situation.

Är det bara att jag kommer till torget om jag vill sälja något?
– Det bästa är att kontakta mig först för att se så att det finns plats och bord.

Det bästa med att vara torgmästare är att träffa många människor. "Det passar mig eftersom jag älskar att prata, haha", säger Pia Blücher.

Får du vara med och tycka till om vad som ska säljas på torget?
– Nej, inte direkt. Det enda jag frågar när torghandlare ringer och bokar en plats är vad de ska sälja, och det frågar jag för att höra så att det inte är något olagligt. Det får ju till exempel inte säljas vapen eller pyroteknik.

Hur ser trenden för torghandeln ut?
– Tyvärr har det blivit en stor nedgång under de senaste åren. Tidigare var det kö för att få en plats på torget, men så är det tyvärr inte längre. Jag brukar gå på andra marknader och presentera mig och locka torghandlare att sälja här i Linköping, och ibland går jag även in i mindre butiker och erbjuder dem en plats. Det är ju ett bra sätt att visa upp sig på. En del nappar, andra inte.

På vinterhalvåret är det endast torghandel onsdagar och lördagar. Vad gör du resten av tiden?
– Då blir det mycket administrativt och så hjälper jag kollegor med diverse arbetsuppgifter.

Vad är det bästa med jobbet?
– Friheten, att jag planerar mina arbetsdagar själv, och att jag får frisk luft och mycket motion. Dessutom är det här ett väldigt socialt arbete vilket passar mig perfekt eftersom jag älskar att prata.

Det finns planer på att flytta all torghandel till Trädgårdstorget. Vad tycker du om det?
– Jag är bara positiv till det. Idag har vi handel både på Stora torget och på Trädgårdstorget. Det är mycket bättre att ha allt koncentrerat på ett ställe.

Text och foto: Emmilie Engström

Senast ändrad den 22 maj 2019

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut