Julia som är 17 år har ridit på Rappestad ridskola sedan hon var tre år. Nu tävlar hon för ridklubben. Hon bor i Linköping men tar pendeln till Vikingstad fem dagar i veckan. Där hämtar hennes mamma upp henne för gemensam färd till stallet i Rappestad där hennes häst, varmblodet Chivas, väntar. Julia har haft Chivas i fem år så det är starka band mellan dem.
I sommar har dagarna i Rappestad varit annorlunda. Under tre veckor, sex timmar per dag, har Julia arbetar på ridskolans två läger för barn och ungdomar.
Julia har sommararbetat på Rappestad ridskola.
Hästens anatomi
Julia har bland annat undervisat dem i hästens anatomi samt sadelns och tränsets delar. Hon har funnits till hands och hjälpt dem praktiskt i stallet och i samband med luncherna. De yngre barnen har helt naturligt behövt mer hjälp. Ungdomarna kan oftare känna och signalera att de kan själva.
– Det kan ibland vara svårt att få respekt på grund av att det inte är jättestor åldersskillnad mellan oss.
Till största delen har arbetet fungerat bra och Julia är väldigt nöjd med sitt sommarjobb.
– Jag tycker det var ganska lagom tid att jobba. Man blev ganska trött efter de tre veckorna.
Lärt sig
Julia tycker att hon har lärt sig mycket av att vara tillsammans med barnen.
– Man möter olika personligheter och jag har fått lära mig att kommunicera och förklara på ett annat sätt än annars så att särskilt de yngre ska förstå. Dessutom har jag fått repetera mina kunskaper.
Det barnen lär sig är förståelse för djuren. De får lära sig deras kroppsspråk och att kommunicera med djuren på ett sätt som djuren förstår.
– Vi har verkligen haft nytta av Julia. Det har varit guld värt, toppenbra, säger Charlotte Esping, en av ägarna till Rappestad ridskola.
Fem dagar i veckan går Julia ut i hagen för att hämta sin häst.
Kommunal satsning
Julia är en av 150 sommarjobbande ungdomar i olika idrottsföreningar. Det är en särskild kommunal satsning som syftar till att få barn och ungdomar i rörelse. Ungdomarna går i gymnasiet. De arbetar som ledare på läger och som tränare i olika idrottsföreningar. Arbetsplatserna är bland annat ridklubbar, fotbollsföreningar och orienteringsklubbar. Respektive förening ansvarar för att ungdomarna får handledning.
– I år har kommunen anställt flera ungdomar än tidigare. Det är en medveten strategi. Ju fler ledare som anställs ju fler barn kan vi få i rörelse, säger Daniel Olsson som är en av samordnarna.
Formellt sett är ungdomarna anställda genom Arbetsmarknadscentrum men Kultur- och fritidsförvaltningen ansvarar för samordning och arbetsmiljö. Förvaltningen har fyra personer som arbetar heltid med detta under sommarmånaderna. Idrottsutvecklingschef Andreas Hagström är ansvarig chef för samordningen med föreningslivet. Samordningen sker i samarbete med Linköpings idrottsförbund.
Text och foto: Eva-Karin Strand Wåtz