Hoppa till huvudinnehåll

"Då började hönorna kackla med i sången"

25 juni 2019 | Omsorg & hjälp
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
På en grönskande innergård mitt i Linköping city bor kaninerna Sonja och Ronja tillsammans med fem hönor. De är sällskapsdjur som finns till för gästerna på dagverksamheten Asplövet och de boende på demensboendet Trollflöjten. Knut Jörgensen är en av åtta gäster som har kommit till Asplövet idag.

Knut Jörgensen håller i en av de fem hönorna som bor på innergården vid dagverksamheten Asplövet och demensboendet Trollflöjten. Foto: Sofie Berlin

Knut sitter i solskenet i trädgården och håller en av hönorna i famnen. Han uppskattar att djuren finns på tomten. 

– Vi har något att gå ut och titta på och det blir en anledning att prata med andra som också kommer hit för att titta på djuren. Det är till stor glädje för alla som bor här, det är säkert, säger han. 

Initiativet att ha djur i verksamheten kommer från Mia Christoffersen som är undersköterska och vårdare på Asplövet. Det var i samband med att hon började arbeta på dagverksamheten för åtta år sedan som idén med sällskapsdjur kom upp.

– Jag hade höns själv hemma och så tyckte jag att det vore roligt och mysigt att ha lite höns här, så jag tog hit några av mina egna. Då hade vi det lite provisoriskt med utegård och hönshus. Året efter gjorde vi en mer permanent installation med ett ordentligt hönshus och ordentlig hönsgård, säger hon.


– Vi märker att ibland så kommer små dagisgrupper och tittar på djuren. Och så är det psykiatriboende här också, så det är många som får njuta av att djuren finns här, säger Mia Christoffersen.

I en bur bredvid hönshuset bor kaninerna Sonja och Ronja. De är tillbaka på Asplövet för fjärde sommaren i rad i år. Men det är olika höns som dyker upp varje säsong. Mia ser fler fördelar med att ha dem i trädgården. 

– Hönsen lägger ägg och framförallt så är de ett trevligt sällskap för många. Det är den stående kommentaren. Det är många äldre från servicehuset som gör sig ärenden och kommer ut och sätter sig i trädgården och de säger att det är så trevligt och så roligt med djuren. Det plockas maskrosor och alla tittar så att djuren mår bra och håller koll på hur många ägg hönorna har lagt, säger hon. 

I år har hönsen inte fått några namn än, men de brukar döpas i olika teman.

– Något år så hade de drottningnamn, då hette de Silvia, Victoria, Madelene, Sofia och Estelle. Ett annat år så döpte vi dem efter egenskaper. Då hade vi en höna som hette Majorskan säger, Mia.

Hönornas egenskaper lockar till många skratt. När Asplövet arrangerade musikcafé i trädgården en sommar så lät inte reaktionerna i hönshuset vänta på sig.  

– Då började hönsen kackla med i sången, säger Mia och skrattar. De är väldigt härdade våra djur, de är inte rädda för någonting.

Kaninerna och hönorna flyttar till Asplövet i månadsskiftet april - maj varje vår och flyttar tillbaka hem till sina ägare i september eller när det börjar bli kallt och det inte går att sitta ute i trädgården längre.


Djuren är en bra motivation att komma ut för äldre som annars blir kvar inne i sina lägenheter.

Just idag finns även besökshunden Buster på plats. Han hälsar på hemma hos Katarina Karlsson som bor på Trollflöjten. Katarina är på finurligt humör och lägger en stråhatt på Buster som snällt ligger kvar på gräset framför henne. De två brukar busa tillsammans. Vid ett tillfälle plockade Buster en röd tulpan i en rabatt och gav till Katarina.

– Jag tycker verkligen om att Buster kommer hit, säger Katarina.

Peter Eriksson, som är Busters husse berättar att Katarina brukar hjälpa till att träna Buster.

– Alla trix vi gör, ”sitt, ligg, hoppa och snurra runt”, de kan ju du, säger Peter och tittar på Katarina som nickar instämmande.  


Buster är en Labradoodle som är två år gammal. På bilden är han tillsammans med Katarina Karlsson och sin husse Peter Eriksson.

Buster är godkänd som besökshund men han håller på att utbilda sig till terapihund. Under utbildningen får han lära sig allt från att kunna vistas i vårdmiljöer, klara av olika lydnadsmoment som att kunna sitta i en säng, gå bredvid en rullstol, kunna bli klappad och borstad. Buster och Peter blir diplomerade tillsammans, de är ett team.

– Terapihund kan man få utskrivet på recept från en läkare. Då är det lite mer specifikt, att man ska jobba med en särskild sak, säger Peter.

Följ Buster på Instagram i veckan på kontot @linkopingskommun.

Text och foto: Sofie Berlin

Senast ändrad den 25 juni 2019

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut