Linköpings kommun har ett starkt fokus på trygghetsfrågor och har gjort stora satsningar för att motverka otrygghet i Linköping.
– Hittills har fokus till stor del varit på den enskilde Linköpingsbon. Vi ser nu att vi som kommun behöver prioritera tryggheten för företagen och deras anställda, säger Niklas Borg.
Ökning av våld
Linköping har sedan 2019 upplevt en ökning av grovt våld, främst kopplat till gängkriminalitet. Nationellt har det pågått en debatt om företagens ökade utsatthet för brott och den skada brotten orsakar samhället. Med den nya trygghetsundersökningen vill kommunen få fakta på bordet.
Sverige och omvärlden är också utsatt för en annan typ av osäkerhet på grund av Rysslands krig mot Ukraina och covid-19-pandemin. Exempel på konsekvenser är bland annat kompetens- och råvarubrist, skenande priser, brutna leveranskedjor och sanktioner. Pandemin påverkar fortfarande produktionen och våra globala logistik- och resmönster.
Få veta
För att faktiskt få veta hur företagen drabbas av otrygghet och brottslighet kommer en undersökning att genomföras bland 1 800 företagare och arbetsställen i Linköpings kommun under maj månad.
– Enkäten kommer ge oss en bra bild av i hur stor utsträckning näringslivet upplever otrygghet samt vilka geografiska områden och branscher som är särskilt utsatta, säger näringslivsdirektör Louise Felldin.