Offentliga måltidens dag - som från början hette Måltidens dag - initierades av Måltidsakademien och föreningen riksnätet Måltidens dag. Dagen infaller alltid tredje torsdagen i oktober. Birgitta Elwing från Folkhälsovetenskapligt centrum i Linköping var den person som var drivande i att skapa dagen. Ur det perspektivet kan man se dagen som ett Linköpingsinitiativ som idag firas på många håll i Sverige.
Syftet med Offentliga måltidens dag är att framhålla och återupprätta måltidens roll som positiv samlingspunkt och som en förutsättning för det goda livet. Dagen ska inspirera till att skapa egna initiativ kring bra måltider och lyfta fram måltiden som glädjeämne, kulturbärare, mötesplats och matens betydelse för vår hälsa.
Härligt avbrott
– Att uppmärksamma måltiden genom att servera en lite festligare måltid och duka extra fint är ett härligt avbrott i vardagen. Varför inte passa på när det är måltidens egen dag, säger Åsa Kullberg, verksamhetschef för Kost och restaurang.
I Östergötland har dagen firats från starten som var den 14 oktober 1999. Det fanns en arbetsgrupp som bestod av representanter från kommunerna och regionen, Folkhälsovetenskapligt centrum i Linköping, Hushållningssällskapet, LRF, Scan och föreningen Östergötlands yrkeskockar.
Från och med 2020 koordineras dagen av Jordbruksverkets projekt Mattanken och bytte då namn från Måltidens dag till Offentliga måltidens dag. Det är den dag då offentliga verksamheter i hela landet visar upp sina måltider. Vid Offentliga måltidens dag 2020 genomfördes mer än 200 aktiviteter i 119 kommuner och regioner.
Mattanken samlar alla de aktiviteter som genomförs i samband med dagen på sin hemsida. Där finns även Kost och restaurangs aktiviteter med.