Pandemin har lett till ekonomiska svårigheter för hela restaurangbranschen som nu kämpar i motvind. Dessutom har beslutet att alkohol inte får serveras efter klockan 20 och att sällskapen inte får vara större än fyra personer satt ytterligare press på en redan ansträngd näring.
– Vi vill göra det vi kan för att hjälpa dem och en sak som en kommun faktiskt kan göra är att låta dem sätta upp uteserveringarna utan att vi tar ut någon hyra för marken, säger Muharrem Demirok (C) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
Bara i sommar
Normalt betalar caféer och restauranger hyra för marken, men det slipper de sommaren 2021. Beslutet om avgiftsbefrielse fattades under onsdagen och gäller från påsk till alla helgons dag, de datum som gäller är 1 april – 7 november.
Under onsdagen fattades också beslut om att även i år förvandla Storgatan till gågata. Av de undersökningar som gjorts framgår att en majoritet av näringslivet uppskattar sommargågatan. De enda som har invändningar är Östgötatrafiken eftersom stängningen av Storgatan leder till trängsel för bussarna på Trädgårdstorget.
Sommargågata är ett koncept som innebär att gatan förses med möbler, vid exempelvis statyn Folke filbyter byggs “Folkes finrum”. Storgatan har byggts om på detta sätt både sommaren 2019 och sommaren 2020. I år ska området dessutom utökas. Platensgatan mellan Ågatan och Kungsgatan samt Ågatan mellan Platensgatan och Repslagaregatan ska också ingå i det område som kallas sommargågata. Projektet sommargågata beräknas kosta cirka 800 000 kronor.
Måste ansöka
När det gäller beslutet om uteserveringarna så måste restaurangägarna fortfarande ansöka om tillstånd för att få sätta upp dem. Beslutet om att det ska vara gratis för dem är tillfälligt, när årets säsong är över återgår allt till de gamla reglerna. För Linköpings kommun innebär beslutet att intäkterna minskar med cirka 1,2 miljoner kronor – det är så mycket som kommunen får in ett normalt år i hyra för marken.