Inspirerar som hälsoinspiratör
Yasmine Nyman och Anki Widh arbetar som bemanningscontroller respektive samordnare för lokalfrågor inom vård- och omsorgsförvaltningen, och är två av kommunens hälsoinspiratörer. En hälsoinspiratör finns till för att öka både trivsel och gemenskap på arbetsplatsen.
– Jag började jobba här för cirka ett år sedan och tyckte att det var lite väl tyst i korridorerna. Så jag frågade min chef om jag kunde få ta mig an uppdraget som hälsoinspiratör, och han sa ”kör”, berättar Anki.
Yasmine Nyman och kollegan Charlotte Jönsson var inte sena med att haka på.
– Både jag och Charlotte arbetar med den nya enheten BAS. Vi drog igång enheten i februari vilket innebar många nya medarbetare. Därför kändes det som att det låg bra i tiden att införa roliga aktiviteter och samtal på arbetsplatsen. En chans att bygga en glädjefylld kultur, säger Yasmine.
I höstas var planeringen i full gång. Nu till våren fortsätter arbetet.
Noll kronor men fullt av aktivitet
Det sprudlar om Anki och Yasmine. Det är fredag och de två kollegorna möts i korridoren på Ågatan 31 för att prata ihop sig om det musikquiz som strax ska äga rum. Vid halvtio-rasten fylls nämligen lunchrummet med kollegor som ska delta i quizet.
– Vi har ingen budget så vi får trolla med knäna, men det blir roligare så. Det är fantastiskt hur mycket man kan hitta på att göra med väldigt små medel, säger Anki. Yasmine fyller i:
– Till musikquizet har vi gjort ett diplom och köpt några små symboliska priser och det räcker långt.
Många idéer
Idéerna kring att öka trivseln på arbetsplatsen är många, så pass att de nära nog pratar i mun på varandra för att poängtera vikten av skratt och glädje. Ett trivselbingo med aktiviteter och samtalsfrågor, en stafettpinne för att öka rörelse, en så kallad runstreak, en aktivitetstävling och så Yasmines favoritdans.
– Genom dans släpper alla spänningar. Mitt mål är att få in en aktivitet varje fredag, som exempelvis dans. Att sätta på en glad låt och dansa loss gör att vi mår bra. Många blir obekväma i en danssituation men dansen kan hjälpa oss att få det där som ligger och gror i bakhuvudet att försvinna, eller det gör att vi åtminstone tänker på något annat en stund, säger Yasmine.
Engagerat arbete
En av dem som deltar på dagens musikquiz är Sonja Erlandsson, vård- och omsorgsdirektör.
– Jag är så glad och tacksam över det goda arbete som görs av hälsoinspiratörerna. De hjälper till att skapa en känsla av samhörighet och engagemang på arbetsplatsen. Hur vi mår på jobbet är oerhört viktigt och en del av vårt personalpolitiska uppdrag. Därför känns det självklart att Anki, Yasmine och Charlotte får möjlighet att lägga tid på hälsofrämjande arbete, säger hon och fortsätter:
– Förutsättningarna på våra arbetsplatser ser olika ut och det måste vi ha stor respekt för – inte minst inom våra vård- och omsorgsverksamheter. Vi måste titta på vad som är möjligt att genomföra. Till exempel har alla arbetsplatser arbetsplatsträffar (APT) och lunchpaus där det går att bidra till ökad trivsel så som Anki och Yasmine gjort.
Stafettpinnar som vandrade runt arbetsplatsen, fyllda av små uppmaningar.
Frivilligt uppdrag
Att vara hälsoinspiratör är frivilligt och uppdraget ska kunna vävas in i övriga arbetsuppgifter. Linköpings kommun erbjuder en digital grundutbildning för hälsoinspiratörer. Det finns inte hälsoinspiratörer på varje arbetsplats men de inspiratörer som finns kan både nätverka och samarbeta kring hälsofrämjande frågor och dela med sig av både tips och kunskap.
Jennifer Wiktander är HR-konsult med god insyn i hälsoinspiratörens arbete.
– Att vara hälsoinspiratör handlar om att vara en positiv inspirationskälla och förebild med personligt intresse för hälsa. Som hälsoinspiratör kan du bidra till att lyfta hälsan som en strategisk fråga på ledningsnivå och man kan även fungera som stöd till chefen vad gäller hälsofrågor, förklarar Jennifer.
Hälsoinspiration kan vara att bidra med kunskap, information och idéer som kan öka välbefinnandet på arbetsplatsen. Det kan också handla om att inspirera till att planera, anordna och marknadsföra aktiviteter som kan bidra till förbättrad hälsa och sammanhållning på arbetsplatsen.
– Att inspirera till hälsa på arbetsplatsen handlar inte bara om att före bygga sjukdom utan också om att skapa fysiskt, psykiskt och socialt välmående på arbetsplatsen. En bättre hälsa ger mer ork, skyddar mot sjukdomar, ökar stresståligheten, ger ökat välmående och främjar avslappning och sömn. Allt detta är konkreta vinster för en verksamhet. När personalen mår bra, mår verksamheten bra, säger Jennifer.
Mer skratt och glädje
Utifrån ett hälsofrämjande perspektiv är uppdraget som hälsoinspiratör så mycket större än att enbart öka trivseln. Om arbetsmiljöarbete handlar om att motverka risker på arbetsplatsen så handlar hälsoarbete om att jobba proaktivt med det som kan bidra till hälsosamma arbetsplatser. På Ågatan 31 är både Anki och Yasmine övertygade om att det skrattas mer på arbetsplatsen i dag men också att kollegorna vågar öppna sig mer mot varandra. När glädjen är mer närvarande blir stämningen mer lättsam och det blir högt i tak.
– Vi har haft våra utmaningar. Det går inte att få med alla i ett förändringsarbete men det går att få med tillräckligt många, säger Anki.
Fullt i fikarummet när quizet ska dra i gång. Sonja Erlandsson, vård- och omsorgsdirektör, deltar gärna tillsammans med kollegor och medarbetare.
Dags för quiz
Klockan närmar sig 09.30 och vid skrivborden börjar det röra på sig. Snart är det dags för musikquiz. De runda borden i lunchrummet fylls och alla placerar sig i lag.
– Ni får inte bilda samma lag! ropar Yasmine till den grupp som vann förra gångens musikquiz. Gruppen skrattar hjärtligt åt att de inte kom undan men går med på att blanda upp sig. Quizet kan börja! Poplåtar mixas upp med följdfrågor och vips var fikarasten förbi och dagens quizvinnare avslöjas. I toppen står det lika mellan två lag men på utslagsfrågan tar ”Laget i hörnsoffan” hem vinsten denna gång. Priser delas ut och samtal förs innan det är dags att återvända till skrivborden. Anki och Yasmine är glada över uppslutningen och kan nu andas ut innan det är dags att låta dagen fortsätta.
Text och foto: Fanny Miles