Hoppa till huvudinnehåll

Intensiv kontroll av att avstånd hålls

24 april 2020 | Bygga, bo & miljö, Covid-19
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Sedan slutet av mars har inspektörer på Miljökontoret fokuserat på tillsyn av restauranger och caféer så att risken för smittspridning minimeras. "Det absolut viktigaste är att företagarna har förutsättningar för att hålla avstånd och att gästerna också tar sitt ansvar", säger Maria Pihlajärvi, avdelningschef livsmedel på Miljökontoret.

Det gäller för var och en att hålla avstånd på alla serveringar. Foto: Mostphotos

Coronapandemin har medfört att Folkhälsomyndigheten 25 mars gick ut med en ny föreskrift* när det gäller livsmedelsverksamhet. Det allra viktigaste är att alla håller avstånd och att hygienrutinerna är bra och följs. Det gäller inte bara att undvika trängsel på uteserveringar utan även inomhus.

- Våra inspektörer har den senaste månaden fokuserat på skärpt tillsyn enligt den nya föreskriften. Vi för dialog med pub-, restaurang- och caféägare och ger råd så att de kan justera möblering och rutiner – och därmed kan ta ansvar lättare, säger Maria Pihlajärvi.

Ordningsvakterna hjälper också till

Sedan början av april hjälper de kommunala ordningsvakterna till genom att rapportera till Miljökontoret hur läget är på serveringar i Linköping.

- Våra inspektörer och ordningsvakterna vittnar om att de allra flesta företagare jobbar med bra rutiner och avstånd för att motverka smittspridning, med det finns också de som har behövt justera sina rutiner och förhållningssätt.

Företagarna måste också se till att köbildning sker med mellanrum, och att inget barhäng uppstår, utan att maten istället serveras vid respektive bord.

 


Maria Pihlajärvi, avdelningschef
på Miljökontoret.

Restaurangägarna riskerar stängning

Inspektörerna tar först en dialog med företagarna och om det ändå finns brister i säkerhetstänket rapporterar Miljökontoret bristerna till smittskyddsläkaren.

- Hittills har vi inte behövt anmäla några företagare, men om föreskriften inte följs meddelar vi smittskyddsläkaren som i sin tur kan besluta att verksamheten ska stängas.

Miljökontoret kommer att fortsätta att jobba med dessa frågor dagligen. Kontakten med smittskyddsläkaren är också kontinuerlig.

- Nu gäller att det att vi alla i samhället tar ansvar för att hålla avstånd. Det gäller att inte ryckas med av vackert väder och lönehelg, utan fortsätta hålla avstånd under en längre tid framöver, säger Maria Pihlajärvi och skickar också med en brasklapp om att ha god hygien när det gäller lunchlådor:

- I dessa tider när många lunchlådor och mat skänks till bland annat vårdpersonal gäller det att både den som lagar maten, den som levererar och den som tar emot inte hanterar maten fel så att magsjuka slår ut personal, det vore en onödig belastning i den pressade situation som redan råder.

Text: Annika Avén

 *Folkhälsomyndighetens föreskrift:

 Frågor och svar Folkhälsomyndigheten:

Information till livsmedelsverksamheter från Miljökontoret:

Senast ändrad den 24 april 2020

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut