Coronapandemin har medfört att Folkhälsomyndigheten 25 mars gick ut med en ny föreskrift* när det gäller livsmedelsverksamhet. Det allra viktigaste är att alla håller avstånd och att hygienrutinerna är bra och följs. Det gäller inte bara att undvika trängsel på uteserveringar utan även inomhus.
- Våra inspektörer har den senaste månaden fokuserat på skärpt tillsyn enligt den nya föreskriften. Vi för dialog med pub-, restaurang- och caféägare och ger råd så att de kan justera möblering och rutiner – och därmed kan ta ansvar lättare, säger Maria Pihlajärvi.
Ordningsvakterna hjälper också till
Sedan början av april hjälper de kommunala ordningsvakterna till genom att rapportera till Miljökontoret hur läget är på serveringar i Linköping.
- Våra inspektörer och ordningsvakterna vittnar om att de allra flesta företagare jobbar med bra rutiner och avstånd för att motverka smittspridning, med det finns också de som har behövt justera sina rutiner och förhållningssätt.
Företagarna måste också se till att köbildning sker med mellanrum, och att inget barhäng uppstår, utan att maten istället serveras vid respektive bord.
Maria Pihlajärvi, avdelningschef
på Miljökontoret.
Restaurangägarna riskerar stängning
Inspektörerna tar först en dialog med företagarna och om det ändå finns brister i säkerhetstänket rapporterar Miljökontoret bristerna till smittskyddsläkaren.
- Hittills har vi inte behövt anmäla några företagare, men om föreskriften inte följs meddelar vi smittskyddsläkaren som i sin tur kan besluta att verksamheten ska stängas.
Miljökontoret kommer att fortsätta att jobba med dessa frågor dagligen. Kontakten med smittskyddsläkaren är också kontinuerlig.
- Nu gäller att det att vi alla i samhället tar ansvar för att hålla avstånd. Det gäller att inte ryckas med av vackert väder och lönehelg, utan fortsätta hålla avstånd under en längre tid framöver, säger Maria Pihlajärvi och skickar också med en brasklapp om att ha god hygien när det gäller lunchlådor:
- I dessa tider när många lunchlådor och mat skänks till bland annat vårdpersonal gäller det att både den som lagar maten, den som levererar och den som tar emot inte hanterar maten fel så att magsjuka slår ut personal, det vore en onödig belastning i den pressade situation som redan råder.
Text: Annika Avén
*Folkhälsomyndighetens föreskrift:
Frågor och svar Folkhälsomyndigheten:
Information till livsmedelsverksamheter från Miljökontoret: