Projektet körde igång i oktober 2019 och har finansierats av Erasmus+. Deltagarna har representerat europeiska museer och andra verksamheter som främjar kulturhistoriska hantverkstraditioner, bevarar kulturarv och för vidare kunskap till vuxna.
Varje deltagande partner har varit värd för ett studiebesök med olika workshops. Deltagarna har bland annat fått prova på hantverkstekniker som är unika för varje plats.
Besök på Island
Lotta Jerndal, verksamhetsledare i Gamla Linköping, och Elisabeth Asp, sakkunnig internationell samordnare, är nyligen hemkomna från ett sådant besök på Island.
– Vi har bland annat tittat på hur islänningarna har arbetat med torvbyggnader traditionellt. Vi gjorde till exempel besök på ett friluftsmuseum i Reykjavik och i kyrkobyggnader, säger Elisabeth Asp.
– Vi lärde oss mycket, det var intressant. Vi hade bra möten och diskussioner mellan de olika länderna, säger Lotta Jerndal.
– Och det var fantastiskt att kunna träffas, för det har vi inte kunnat göra under pandemin. Då har vi haft digitala möten, säger Elisabeth.
Elisabeth Asp, Lotta Jerndal och Maria Hälleberg var Gamla Linköpings representanter under projektets studiebesök på Island.
Även om projektet nu avslutas ska deltagarna fortsätta att träffas digitalt. Syftet är att diskutera hur traditionellt hantverk kan utvecklas och bevaras för kommande generationer, och hur metoder kan utvecklas i museernas verksamheter.
Ett annat resultat av projektet är en digital handbok med goda exempel på vuxnas lärande och “living history”. Handboken kommer att finnas tillgänglig på Gamla Linköpings webbplats. Där ska den fungera som inspirations- och kunskapsbank för projektets medlemmar, men också för verksamheter utanför projektet.
Här hittar du projektsidan på Gamla Linköpings webbplats (observera att projektsidan är under konstruktion):
Text: Per Conning