Hoppa till huvudinnehåll

Internet of things testas av barn

1 juli 2020 | Stadsplanering & trafik, Uppleva & göra, Bygga, bo & miljö
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
I september invigs den upprustade lek- och aktivitetsytan i Magistrathagen. Förutom utegym, padeltennisbana och klätterlek kommer det i lekparken också finns två lekredskap som är förstärka med Internet of things. Lekredskap som nu är under utveckling hos ett av Mjärdevis teknikföretag.

Från vänster, Ture, Markus och Stig testar en prototyp av det som ska bli två ägg som ska kunna lysa och låta när man rör vid dem.

– De två IoT-förstärkta lekredskapen kommer vara interaktiva, den som leker med dem kommer kunna påverka hur de beter sig och vad som händer, berättar Joacim Wirebrand, expert inom interaktionsdesign på Drakryggen som utvecklar tekniken för lekredskapen.

Barn får testleka

– Vi har bjudit in barn som får testleka med våra prototyper. Testerna ger oss möjlighet att se hur lekredskapen faktiskt fungerar och hur barnen väljer att leka med dem, berättar Joacim.

Det första lekredskapet som testas är den så kallade sagogrottan, en grotta där de som leker själva kan bestämma vad sagorna ska handla om och påverka sagornas handling genom att flytta sig mellan olika platser i grottan. Barnen som testar reagerar olika, vissa fångas av sagan, medan andra fokuserar mer på de olika lamporna.

”Får vitt skilda reaktioner”

– Vi testar för att undersöka vad som är roligt, vad som engagerar och hur samspelet i leken mellan olika barn kan gå till. Att vi får vitt skilda reaktioner är väntat och väldigt skoj. Vi lär oss mycket av att testa och det är viktigt för att göra leken roligare för barnen, säger Joacim.

Det andra lekredskapet som testas är två ägg som ska kunna lysa och låta när man rör vid dem. Prototypen som används vid testleken ser dock inte ut som ägg. Det är en pappkartong, men den kan både lysa och låta och barnen är inte sena att leka loss.


Sigrid till vänster, och Ronja testar blivande leksaker rustade med Internet of things, sakernas internet. 

Både stillsamt och fysiskt

– Tanken är att barnen själva ska kunna hitta på egna lekar och själva bestämma reglerna, berättar Jonas Hangvar, produktägare på Drakryggen.

Äggen kan skapa både fysisk lek, som en tafatt med ljuspunkter. Men det kan också vara en mer stillsam lek där man får tänka till rejält för att förstå ljusprickarnas mönster.


Inom det markerade området ligger Magistratshagen. Karta: Linköpings kommun

Text och bild: Elin Andersson

Senast ändrad den 26 juni 2020

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut