Hoppa till huvudinnehåll

Därför klipper vi inte gräsmattorna

15 maj 2019 | Bygga, bo & miljö
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Under maj och juni kommer större delen av kommunens gräsmattor inte att klippas. Syftet är att undersöka vilka gräsmattor som kan förvandlas till ängar.

Kommunen vill veta vilka växter som kommer upp om man låter bli att klippa gräsmattorna. En inventering kommer därför att göras av 320 hektar gräsmattor under maj och juni. 3 000 av dem finns i Linköpings centrala delar och resten i omkring 15 mindre tätorter.

– Det är större delen av kommunens alla gräsmattor. Syftet med detta är att se var det finns ängskvaliteter i växtligheten och om vi i så fall ska lägga om skötseln från kortklippt gräsmatta till mer högvuxen äng, säger kommunekolog Johan Molin på Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

Vinster att göra

Det har tidigare aldrig funnits någon ekologisk tanke med hur gräsmattorna sköts. Skötseln har utgått från estetiska och sociala värden samt funktionalitet. Men det finns stora vinster att göra om vissa av dessa ytor har potential att producera nektar- och pollenproducerande kärlväxter.

– Vartenda grönstråk blir väldigt viktigt i en stadsmiljö. Har vi fler ängar så får vi fler humlor, bin, och fjärilar.

Fotbollsplaner

Sådana gräsmattor där man redan nu vet att skötsel inte kommer att förändras kommer inte att inventeras. Det gäller exempelvis fotbollsplaner, ytor intill lekplatser och skolor och smala strängar mellan vägar. Även annan mark som inte är naturmark kommer att klippas som vanligt.

Synpunkter

– När områdena är färdiginventerade i juni kommer vi att börja klippa gräsmattorna igen. Under vintern kommer vi sedan att utvärdera resultatet och besluta hur vi ska förändra skötseln. Utöver potentialen för biologisk mångfald kommer vi även ta till oss av synpunkter som vi får in från medborgarna.

Det innebär att ytor som visar sig ha goda förutsättningar att släppas upp till ängar inte automatiskt kommer att släppas upp permanent. Sociala värden kommer värderas minst lika högt som den biologiska potentialen när de ytor väljs ut som ska få permanent höggrässkötsel från och med säsongen 2020.

Har du synpunkter på de ytor som inte klipps, hör av dig till Kontakt Linköping.

Text: Eva-Karin Strand Wåtz

Se en film om gräsinventeringen här:

 

Kontakt Linköping

Linköpings kommuns kontaktcenter.

Chatt: Vardagar mellan 7.30-17.00.

Till e-postformulär för Kontakt Linköping

Telefon: 013–20 60 00
Telefontid: måndag-fredag 07.30-17.00.

Postadress:
Linköpings kommun
Ange den verksamhet det gäller
581 81 Linköping

  

Senast ändrad den 4 augusti 2020

Senaste nytt

Innovation som motståndskraft
Distorp är en förutsättning för Linköpings utveckling
Det hände på fullmäktige i september
Beslut: Programmen på S:t Lars gymnasium flyttas
Gick ner i tid för att jobba mer som god man
Driftstörning hos kommunens telefoni åtgärdad
Här serveras frystorkad mat på skolan
Ny konstnärlig utbildning invigd
Nu kommer årets viktigaste broschyr