Hoppa till huvudinnehåll

Jazzsångerskan som gör karriär inom äldreomsorgen

21 december 2023 | Arbete, Uppleva & göra, Omsorg & hjälp
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Går det att vara jazzsångerska på jobbet? Absolut. I alla fall om du frågar Åsa Tåhlin, kulturarbetare inom kommunens verksamhet Kultur och fritid för äldre.

Åsa Tåhlin arbetar som kulturarbetare inom äldreomsorgen i Linköpings kommun.

Musik har alltid varit en stor del av Åsa Tåhlins liv. När hon var liten gick hennes mamma ofta och nynnade på Monica Zetterlund och det var inte ovanligt att föräldrarna tog ton på fester som familjen var inbjudna till. 

– Det är nog därifrån mitt intresse för jazz och visor föddes. Från början spelade jag bara piano men sången tog över allt mer. Jag sjöng väldigt mycket i kör innan jag började med solosång, säger Åsa som vid sidan av arbetet i Linköpings kommun jobbar som sångerska. 

– Jag sjunger på privata tillställningar såsom bröllop och begravning, men har även återkommande spelningar på restauranger och inom Svenska kyrkan. 

Tillsammans med kollegan Thomas Carlsén spelar och sjunger Åsa, bland annat på Aktivitetshuset Blandaren.

Älskar att möta människor

Vi träffas på Åsas kontor på S:t Larsgatan i centrala stan. Här arbetar hon sedan ett drygt halvår tillbaka som kulturarbetare inom äldreomsorgen, en verksamhet som består av två heltidstjänster och tre deltidstjänster. Musik, målning och snickeri är några av områdena som gruppen jobbar med ute på kommunens olika vårdboenden. 

– Vi undervisar även vårdpersonal så att de kan ordna egna aktiviteter på boenden, till exempel håller vi gitarrkurser.

Ungefär fyra eftermiddagar i veckan är Åsa ute på vårdboenden och sjunger, oftast tillsammans med en kollega, eller håller i akvarellmålning. Under övrig tid arbetar hon med administrativa uppgifter, bland annat är hon samordnare för Äldredagen som arrangeras varje höst.

– Det är skitkul! Jag älskar att jobba med människor och att jobba där de är. Jag vill se människan, den yrkesverksamma person hen en gång har varit och försöka se personen innan hen blev sjuk. Genom musiken och målningen försöker jag fånga upp deras historia. 

Över 30 år i kommunen

Även fast Åsa bara haft sin nuvarande tjänst i knappt ett år så är hon inte ny inom kommunen. Hennes första jobb fick hon 1990 och då som nyutbildad mellanstadielärare. 

– Jag undervisade främst i religion, svenska och matte – och självklart musik. 

Så småningom började Åsa att ha datorkunskap med eleverna och fick även i uppdrag att skapa Hjulsbroskolans och Vårdbergsskolans webbsida på linkoping.se. Nu började Åsas tillvaro på jobbet gå från undervisning till att jobba allt mer med webb. Mellan 2010-2017 arbetade hon som IKT-samordnare, det vill säga att hon lärde sina lärarkollegor att använda digitala verktyg. Hon har även varit projektledare för införandet av digital närvarohantering i förskolan. Innan nuvarande jobb var hon webbredaktör och hade övergripande ansvar för alla webbsidor under Förskola & utbildning på linkoping.se. 

– Jag tycker att det finns en kreativitet i det digitala arbetet också, även om det inte alltid innebär ett fysiskt möte. Men som webbredaktör måste jag kunna sätta mig in i hur andra tänker och hur de kan uppfatta den text jag publicerar. Jag gillar att tänka målgruppsanpassat.



Musiken har alltid varit en stor del av Åsas liv.

Kroppen sa ifrån

Men så kom pandemin och allt förändrades på ett dygn. Arbetsbelastningen växte med raketfart. Som ensam webbredaktör på Utbildningsförvaltningen var Åsa ständigt i hetluften.

– Det var extremt mycket som skulle publiceras, både intern och extern information. Vi på Utbildningsförvaltningen var väldigt hårt belastade och oftast fanns ingen framförhållning på när restriktionerna från regeringen skulle komma och vad det skulle innebära för oss som arbetade inom skolvärlden. 

Det blev helt enkelt för mycket och hösten 2021 sa kroppen ifrån.

– Jag satt vid datorn en dag på jobbet och helt plötsligt glömde jag helt bort vad jag nyss hade gjort. Jag kom inte ihåg nånting. Den dagen gick jag hem och tänkte att jag behöver nog vara hemma imorgon. Istället blev jag deltidssjukskriven i ett år. 

“Bidra till en bättre dag för andra”

Under sjukskrivningsperioden började Åsa fundera på vad hon faktiskt ville göra resten av tiden innan pension. Då dök plötsligt annonsen som kulturarbetare inom Leanlink upp. 

– Jag har fått ett helt nytt liv nu. I det här jobbet får jag en kombination av kreativitet och att träffa människor. Jag får mycket skratt, bekräftelse och positivitet. Det är betydelsefullt att bidra till en bättre dag för andra.

Ålder: 59 år
Bor: Centrala Linköping
Familj: Nygift, två vuxna barn från tidigare förhållande.
Intressen: Musik, fotografering, naturen.
Udda talang: Kan låta som ett får (!).
Drömjobb som barn: Ornitolog (fågelskådare) och musiker.

Text och foto: Emmilie Engström

Senast ändrad den 21 december 2023

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut