“Ta snacket” startades av Linköpings kommun 2019 som en del av kommunens våldsförebyggande arbete. Med tiden har flera andra aktörer i regionen anslutit sig till satsningen.
Genom regelbundna kampanjer är syftet att “Ta snacket” ska öka kunskapen om våld och förebygga våld i nära relationer, liksom hedersrelaterat våld och förtryck. Ett syfte är också att förändra normer som skapar förutsättningar för våld.
Vill sprida information
Inför skolstart pågår just nu en kommunikationssatsning i sociala medier. Målgruppen är ungdomar i åldern 13-24 år och fokus ligger på deras rättigheter.
– Många barn och unga upplever kontroll, hot och våld i sin hemmiljö, men känner inte till vad det finns för hjälp att få eller vilka deras rättigheter är. “Ta snacket” vill bidra till att sprida information om barn och ungas rättigheter och till att fler pratar med varandra om dem - för att fler ska få hjälp, säger Åsa Åbom, utvecklingsstrateg inom social hållbarhet på Linköpings kommun och projektledare för “Ta snacket”.
Fråga och lyssna
På kampanjsidan tasnacket.nu finns mer information om våld och rättigheter, liksom var det finns hjälp att få. Sidan riktar sig också till vuxna som möter barn och unga i arbetslivet, föreningslivet eller i andra sammanhang. På sidan poängteras bland annat att den som är yrkesverksam och som träffar barn inom till exempel förskola och skola kan bidra till att skydda barnet från yttre utsatthet. Genom att fråga, lyssna och agera går det att skapa förändring och utveckling.
Här kan du läsa mer: