Hoppa till huvudinnehåll

Kampen för kvinnors rösträtt uppmärksammas

8 mars 2021
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
I år firar vi att kvinnor haft rösträtt i 100 år. Därför har firandet av internationella kvinnodagen den 8 mars extra stort fokus på kvinnors kamp för rösträtt.

Bilden visar lärarinnan Jenny Wallerstedt. Bilden är redigerad. Foto: Maria Tesch, Linköping, ca år 1910. Bilden är hämtad från Demokrati100.se/rötter.se.

I år är det 100 år sedan det första riksdagsvalet ägde rum där kvinnor fick rösta. Det var även det första riksdagsvalet där kvinnor var valbara, det vill säga att kvinnor kunde väljas till riksdagsledamöter. Men kvinnor hade faktiskt valts in i kommunpolitiken redan innan 1921. 

“Linköpings fröken Friman”

En person som ofta lyfts fram när man talar om den kvinnliga rösträtten är Jenny Wallerstedt som var en aktiv rösträttskämpe både lokalt, nationellt och globalt. Vissa har till och med kallat henne för “Linköpings egna fröken Friman”. Jenny Wallerstedt var bland annat ordförande för Linköpingsavdelningen av föreningen för kvinnans politiska rösträtt i 16 år. 

Jenny Wallerstedt var en viktig aktör i rösträttsrörelsen i Linköping, men hon hade sällskap av kollegorna på Elementarläroverk för flickor - numera Elsa Brändströms skola, som tillsammans drev frågan om politisk rösträtt. 

Antagandet om att kvinnor var oförmögna att kunna fatta politiska beslut var en kamp som tog många år och som mötte stort motstånd. Rösträttskvinnorna hånades ofta öppet i pressen som manhaftiga och onaturliga kvinnor. I föreningens årsberättelser noterade styrelsen att: “ortens kvinnor ännu ställa sig tämligen oförstående till kvinnans rösträttsfråga”. 

Första kvinnan valdes in 1911

1911 valdes handelsarbetarlärarinnan Sigrid Örn som första Linköpingskvinna in i en kommunal nämnd i fattigvårdsstyrelsen. Fem år senare blev lärarinnan Eva Hanzén den första kvinnan att väljas in som ledamot i Linköpings stadsfullmäktige, nuvarande kommunfullmäktige, tillsammans med de 35 manliga ledamöterna. Flera av föreningens medlemmar blev också invalda i olika kommunala nämnder och kommittéer. 

Våren 1919 valdes sju kvinnor in i Linköpings stadsfullmäktige, däribland Jenny Wallerstedt. Kvinnorepresentationen var 15,9 procent, vilket var en mycket hög siffra nationellt sett. I dagens kommunfullmäktige sitter det 53 stycken kvinnor av 120 st ledamöter och ersättare. Bland annat tack vare Jenny Wallerstedt och hennes kollegor på Elementarläroverket.

Demokratins hundraårsfirande utgår från tidpunkten när kvinnor fick möjlighet att rösta och vara valbara till våra demokratiska institutioner är en milstolpe väl värd att fira. Häng med och fira hela året. 

Senast ändrad den 8 mars 2021

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut