23 städer har förbundit sig att lära av varandra för att öka takten i klimatomställningen. Kommunen leder arbetet för att tillsammans med näringslivet, universitetet och civilsamhället få ner halterna av växthusgaser till år 2030.
Linköping har redan tidigare målet att uppnå koldioxidneutralitet år 2025. Men det målet handlar enbart om att få ner halten koldioxid. Klimatneutrala städer 2030 har som mål att minska även andra växthusgaser som exempelvis metan, lustgas och fluorhaltiga gaser.
– Målet koldioxidneutralt Linköping 2025 finns kvar och bör ses som ett etappmål, säger huvudprojektledare Sandra Viktor.
Grunden
Redan idag pågår många insatser för att förbättra klimatet lokalt, nationellt och internationellt.
– Ett exempel på sådant som ska länkas in i projektet är Linköpingsinitiativet där bland annat Linköpings kommun, Saab, Ericsson och Cloetta ingår, säger näringslivsutvecklare och delprojektledare Mats Appel.
Grunden för Linköpings arbete i Klimatneutrala städer 2030 är det Klimat- och energiprogram som beräknas klubbas igenom i kommunfullmäktige i vår. I den version som är ute på remiss säger man att Linköpings kommuns övergripande och långsiktiga klimatmål är samma som det nationella målet: Netto-noll växthusgaser 2045.
– Till skillnad från Klimat- och energiprogrammet så kan vi inom projektet Klimatneutrala städer 2030 verka bredare än inom bara kommunkoncernens rådighet och målsättningar, säger Sandra Viktor.
Ingår
– Formella projektpartners i Linköpings engagemang i Klimatstäder 2030 är Linköpings universitet, Linköpings Science Park, Rise, Sankt kors och Campushallen/LSIF men vi kommer att samverka brett med offentliga aktörer, civilsamhället och näringslivet i omställningsarbetet, säger Sandra.
Linköping har valt att initialt fokusera på dessa insatsområden:
energi- och klimateffektiva bostäder, lokaler och verksamheter
klimateffektiv bygg- och anläggning
hållbar mobilitet och resurseffektiva transporter
Klimatkontrakt
Linköping ska även utveckla och signera ett klimatkontrakt inom ramen för projektet. Det är ett avtal mellan städerna, myndigheterna och Viable cities där alla parter tar på sig att konkret bidra till att öka takten i klimatomställningen.
– Linköping åtar sig att öka sin innovationsförmåga och ta fram konkreta satsningar som kan testas, implementeras, utvärderas och skalas upp med fokus på insatser som gör verklig skillnad, säger Sandra.
En stor del är även att ta fram en klimatinvesteringsplan som omfattar såväl kommunala investeringar som de investeringar som sker utanför den kommunala sektorn.
Linköping har fått 4,9 miljoner från Energimyndigheten för sitt deltagande i Klimatneutrala städer 2030.
Text och foto: Eva-Karin Strand Wåtz