Föredraget hålls på stadsbiblioteket och kan även följas digitalt. Arrangören har bjudit in Håkansson och presenterar programmet så här: “Ett krig börjar inte med ett militärt väpnat angrepp. Linköping utsätts redan i dag för påverkan med flera olika metoder. Vi är inne i ett gråzonskrig med Ryssland. Vårt medvetande måste öka och vi måste förbereda oss och vara vaksamma. Med fokus på Linköping är det temat för kvällens möte.”
Gråzon innebär ett skede där olika typer av angrepp eller störningar riktas mot en stat utan att nå över tröskeln för väpnat angrepp.
Vad gör Linköpings kommun med anledning av detta?
– Vi har gjort en hel del inom kommunen de senaste åren för att förbättra vår civila beredskap. Faktum är att vi ligger väldigt långt fram i det arbetet jämfört med de andra kommunerna i landet. Mycket av det kan jag förstås inte gå in på, men det är en prioriterad fråga för oss. Ett par exempel på åtgärder som ändå kan nämnas är att vi har krigsplacerat en hel del av våra anställda för att kommunens verksamheter så långt som möjligt ska fungera vid höjd beredskap, och att vi har skapat en organisation för stabsarbete och håller utbildningar inom alla förvaltningar inom det, säger kommundirektör Paul Håkansson.
Bör Linköpingsborna vara oroliga?
– Man ska inte drabbas av panik och ligga sömnlös på nätterna av det här. Men jag tycker att det är bra att vara medveten om hur omvärlden ser ut och att Linköping inte står utanför den. Det finns ingen omedelbar risk för att något allvarligt ska hända i Linköping, men det bör finnas en förberedelse för det, och vi som kommun är skyldiga att organisera oss för att ha en beredskap om omvärldsläget försämras, fortsätter Håkansson.
Vad tycker du att Linköpingsborna bör göra?
– Det som både vi från kommunens sida och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har trummat ut i flera år nu – skaffa en krislåda så att du är förberedd om vi hamnar i ett läge där samhället inte fungerar som det brukar, avslutar Håkansson.
Tid: Måndagen den 23 januari , kl. 18.30.
Plats: Bokhallen, Stadsbiblioteket i Linköping. Salen rymmer ca 120 personer.
Ingen anmälan krävs.