– Behovet av att bygga upp en civil beredskap i Sverige har blivit allt tydligare, det visar inte minst kriget i Ukraina. Vid en eventuell allvarlig kris eller krigssituation måste vi kunna hålla igång samhällsviktig verksamhet, såsom skola och omsorg, och att bygga upp ett beredskapslager är en viktig del i detta arbete, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens förste vice ordförande.
I dagsläget producerar Linköpings kommun ungefär 25 000 portioner per vardag till verksamhet inom skola, vård och omsorg. Livsmedelslager inom kommunens verksamheter är idag små och bedöms endast omfatta max tre dagar. Detta har även identifierats i det pågående arbetet med kommunens risk- och sårbarhetsanalys.
Sverige har i dag inget nationellt beredskapslager för livsmedel, men en utredning kring nationell samordning av försörjningsberedskapen pågår. I utredningen tar man inte hänsyn till det grundläggande ansvar som kommuner har avseende livsmedelsförsörjning. Därför behöver kommunen enligt lag ta ansvar för det.
Linköping har kommit långt i hanteringen av frystorkad mat. När man frystorkar tar man bort vattnet ur maten men behåller näringsinnehållet under lång tid. Ingen vätska eller syre i mat gör att maten kan hålla väldigt länge. Tester av frystorkad mat har genomförts av Kost och restaurang inom kommunen för att hitta bra recept och utveckling av maträtter under hösten.
Beslutet som nu har fattats går ut på att de verksamheter inom kommunen som är inblandade i frågan ska komma överens om hur uppbyggnaden av ett beredskapslager för livsmedel ska gå till rent praktiskt.
Text: Katarina Bergshem