I händelse av att Sverige skulle utsättas för en väpnad attack från främmande makt så är det hemvärnet som snabbast kan ställas på fötter i det svenska försvaret, utöver marinen och flygvapnet som ständigt bevakar Sveriges gräns och närområde.
Risken för en väpnad attack är låg, det bör poängteras, men ÖB Michael Bydén uttryckte nyligen att det allvarliga säkerhetspolitiska läget just nu gör att alla bör öka sin medvetenhet och kunskap om vad ett krig i Sverige skulle kunna innebära. Försvarsmakten arbetar för ett tätare samarbete med civilsamhället.
Under lördagen träffades därför ett 50-tal personer på Helikopterflottiljen i Linköping. Drygt hälften ingår i ledande stabsfunktioner för hemvärnets två bataljoner i Östergötland, och övriga jobbar med civilförsvarsfrågor i länets kommuner, samt länsstyrelsen.
Bra samtal om praktiska frågor
Utöver att få en bild av försvarets syn på omvärldsläget så var huvudsyftet med dagen att få hemvärnet och civilförsvaret att lära känna varandra och förstå varandras förmågor och utmaningar.
– Vi hade ett bra samtal med de som leder hemvärnets verksamhet just här i Linköping om praktiska frågor som skulle kunna underlätta deras och vårt uppdrag, både i händelse av en naturkatastrof eller i värsta fall krig. Var finns det bandvagnar och beredskapskök om samhället behöver hjälp? Skulle kommunen kunna ställa upp med tak över huvudet, värme och tvättmöjligheter till försvaret vid behov? Kanske en skola, idrottshall, eller ett storkök? Det var ett bra möte, säger Helena Eckerud, säkerhetsstrateg med fokus på civilt försvar i Linköpings kommun.
– Det var en väldigt bra dag. Nu har vi gått från att planera och prata om försvarsplanering, till att gå till praktisk handling. Vi kommer att ta det här vidare under 2024. Så småningom lär det landa hos våra förvaltningar med konkreta skruv-och-mutter-frågor, säger Håkan Carlberg, som har samma uppdrag som Eckerud i Linköpings kommun.
En boost för motivationen
Hemvärnet, som är en del av Försvarsmakten, består av frivilliga personer med civila arbeten som övar en eller ett par veckor varje år på sin fritid. Det är engagerade män och kvinnor med hög försvarsvilja. Snittåldern i Östergötland är cirka 35 år.
– Vi har tillsammans med kommunen en gemensam målbild i att medborgaren ska ha en dräglig tillvaro. Efter att ha lyssnat på er i kommunen är jag ännu mer motiverad att bidra till samhället. Det var verkligen en boost för motivationen, säger Charles Fox, kompanichef för Livkompaniet i hemvärnet, som har geografiskt ansvar för Linköpings kommun.
Text: Björn Öberg