Hoppa till huvudinnehåll

Kommunen visade upp trygghetspunkt

28 september 2023 | Kommun & politik
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Under tisdagsförmiddagen visade Linköpings kommun upp hur en trygghetspunkt kan se ut, i händelse av en större kris. Kommunen har ett 50-tal platser där en trygghetspunkt kan öppnas, och ett arbete har påbörjats där mer omfattande hjälp ska kunna erbjudas när behoven är större, på vissa av platserna.

– Det är viktigt att vara medveten om att trygghetspunkter är till för den som inte klarar sig själv. Samhället behöver rikta resurserna till de som verkligen behöver hjälp. Budskapet nu under Beredskapsveckan är att alla ska försöka klara sig i minst sju dagar på egen hand. Du kan göra en insats för en medmänniska om du gör vad du kan för att klara dig utan hjälp, säger säkerhetsstrateg Helena Eckerud.

För att lyckas med det bör alla skaffa en krislåda med det mest nödvändiga: torrvaror eller mat som kan tillagas på ett stormkök, dunkar som kan fyllas upp med vatten så länge det finns i kranen, en radio och batterier, m.m. Läs mer i länken längst ned i artikeln.

Helena Eckerud och Håkan Carlberg, säkerhetsstrateger med fokus på krisberedskap och civilt försvar.

Ett arbete har påbörjats att på vissa trygghetspunkter kunna laga mat och erbjuda sovplatser till de som vid en större kris inte har tak över huvudet.

– Det försämrade säkerhetspolitiska läget och risken för mer omfattande naturkatastrofer har gjort att kommunen behöver växla upp arbetet med krisberedskap. I våras fattade kommunstyrelsen därför beslut om att förstärka resurserna på flera trygghetspunkter. Det handlar om att säkerställa reservkraft, se till att det finns mat och sovplatser och annat, om vi hamnar i ett läge där många Linköpingsbor tillfälligt inte kan bo i sina egna hem. En sådan plats kan förstås användas även i händelse av en större olycka eller brand, säger säkerhetsstrateg Håkan Carlberg.

Att erbjuda vatten när det inte kommer något från din egen kran, kan vara en av flera saker som kan erbjudas vid en trygghetspunkt.

När kommunen beslutar om att öppna en trygghetspunkt i ett specifikt område är det i första hand FRG, Frivilliga resursgruppen, som bemannar den med personal. De kan ställa upp och prata med oroliga efter exempelvis en skjutning eller sprängning, de kan hämta en vattentank hos Tekniska verken om det är brist på vatten, eller stötta med annan hjälp. 

Efter explosionen i Ekholmen under tisdagsmorgonen fanns FRG på plats för att stötta och hjälpa de som drabbats eller de som upplevde oro. 

En trygghetspunkt ska också vara en plats där allmänheten kan uppdatera sig och få information om det är strömavbrott och internet har slutat att fungera.

Micke Levin är en av många Linköpingsbor som har engagerat sig i FRG, Frivilliga resursgruppen. Läs mer om FRG via länken nedan.

Vid trygghetspunkten utanför stadsbiblioteket var det många som stannade till för att få broschyrer om hemberedskap, en förstaförbandslåda, en portabel påse som man kan använda för att tappa upp vatten, och annat.

Text och foto: Björn Öberg

Här kan du träffa FRG under helgen:

Fredag 29/9 kl 14-18 Ekholmen centrum

Lördag 30/9 kl 12-16 Skäggetorp centrum

 

Senast ändrad den 28 september 2023

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut