Välfärdsbrottslighet drabbar alla genom att kommunens skattemedel försvinner till kriminella. Sedan flera år satsar därför Linköpings kommun på att bekämpa välfärdsbrottsligheten och den organiserade brottsligheten. Det är dock ett omfattande och komplext arbete på olika sätt.
– Vi har en tydlig uttalad politisk ambition om att motverka välfärdsbrottslighet i Linköping, men det är ett arbete i flera steg. Först måste vi medvetandegöra våra medarbetare i kommunen om att det är ett problem som finns, sedan måste vi höja kunskapen kring hur man kan upptäcka och förebygga för att därefter ta till konkreta åtgärder, till exempel i form av mer resurser, nya arbetssätt och utökade kontroller, förklarar Niklas Borg (M), kommunstyrelsens förste vice ordförande.
Att motverka välfärdsbrottslighet är en prioriterad fråga i Linköpings kommun, säger Niklas Borg (M), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen.
Insatser pågår i samtliga förvaltningar
Joakim Jäderstig har stor erfarenhet av förebyggande arbete mot välfärdsbrottslighet, inte minst från sina 34 år hos polisen. Under 2023 anställdes han som biträdande säkerhetschef i kommunen för att leda och samordna det kommunövergripande arbetet mot välfärdsbrottslighet. Han beskriver arbetet som görs.
– Det vore naivt att tro att Linköping inte är drabbat. Därför pågår just nu ett jobb med att ta fram en lägesbild över de sårbarheter som finns genom att varje förvaltning gjort riskanalyser. Därefter kan vi ta fram en kommunövergripande åtgärdsplan, den förväntas vara klar runt årsskiftet. Men vi har redan nu påbörjat ett arbete med strategiska inriktningar och gjort insatser i samtliga förvaltningar, förklarar Joakim Jäderstig.
Arbetet mot välfärdsbrottslighet pågår på många fronter i Linköpings kommun just nu, säger Joakim Jäderstig, biträdande säkerhetschef.
Sammanfattningsvis handlar det om att medvetandegöra och öka kunskapen, utveckla kommunens kontrollverksamhet samt intern och extern samverkan med andra kommuner och myndigheter. Arbetet samordnas centralt genom en styrgrupp med representation från samtliga förvaltningar.
Ska inte förekomma i Linköping
Att införa stora förändringar och att ligga steget före kriminalitet är ett utmanande och tidskrävande arbete, men Niklas är fastbesluten om att välfärdsbrottslighet inte hör hemma i Linköping.
– Vi kommer att göra vad som krävs för att motverka alla former av välfärdsbrottslighet i Linköping, det ska man känna sig trygg med som Linköpingsbo. Alla kriminella aktörer som försöker etablera verksamhet i Linköping kommer vi att jaga bort. Det ska inte förekomma här, säger Niklas Borg.
Text och foto: Evelina Restrup