Hoppa till huvudinnehåll

Kommunens nyaste förvaltningar på plats

2 januari 2024 | Omsorg & hjälp
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Den 1 januari fick Linköpings kommun två nya förvaltningar, Socialförvaltningen och Vård- och omsorgsförvaltningen.

Socialdirektör Yvonne Thilander och Vård- och omsorgsdirektör Sonja Erlandsson. Foto: Amir Tajik, Linköpings kommun.

Förändringen innebär att respektive ny förvaltning får helhetsansvar för myndighetsutövning, planering, beställning, utförande och uppföljning inom sina respektive ansvarsområden.

De nya förvaltningarna blir mer renodlade gentemot socialtjänst (Socialförvaltningen) och gentemot äldreomsorg (Vård- och omsorgsförvaltningen). LSS-delarna är från årsskiftet placerade på Socialförvaltningen, bland annat på grund av kopplingarna till socialpsykiatri och individ- och familjeomsorg. (LSS är en förkortning av “Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade”).

Hela kedjan för socialtjänst respektive äldreomsorg kommer alltså att vara i en och samma förvaltning. Så var det inte tidigare. Fram till årsskiftet ansvarade Social- och omsorgsförvaltningen för myndighetsutövning och beställning inom både socialtjänst och äldreomsorg, medan Leanlink ansvarade för det kommunala utförandet inom båda områdena. Dessa båda förvaltningar har nu upphört.

Närmare invånarna

– Ur socialtjänstens perspektiv gör vi det här för att vi ska kunna komma närmare invånarna, vara lättillgängliga och vara ett stöd, säger socialdirektör Yvonne Thilander.

Bakgrunden till förändringarna är utmaningar som Linköpings kommun står inför. Till exempel pågår det ett nationellt arbete med en ny socialtjänstlag där ett av fokusen ligger på ett utökat förebyggande arbete. Socialtjänsten behöver också utvecklas med utgångspunkt från att bland annat motverka segregation och kriminalitet.

– Vi behöver förändra våra arbetssätt och en samlad förvaltning underlättar det arbetet, fortsätter Yvonne Thilander.

Kompetensförsörjningsfrågor

Kommunen blir också alltmer en huvudman inom hälso- och sjukvård samtidigt som andelen äldre blir fler i förhållande till andelen arbetsföra, och det är redan i dag svårt att rekrytera medarbetare till äldreomsorgen.

– När förvaltningen får helhetsansvar kommer det bli enklare att fokusera på frågorna som är de stora utmaningarna för äldreomsorgen, inte minst kommunens ökade ansvar för hälso- och sjukvård och kompetensförsörjningsfrågor, säger vård- och omsorgsdirektör Sonja Erlandsson.

För invånarna blir det ingen omedelbar förändring. Inledningsvis är det en intern förändring, men på sikt är det förstås meningen att det ska bli bättre för dem som behöver hjälp och stöd. 

– Det är för våra invånares skull som vi gör förändringarna, för att det ska bli bättre för dem, säger Sonja Erlandsson.

De båda nya förvaltningarna är ungefär jämnstora. Vård- och omsorgsförvaltningen har runt 1 400 medarbetare (till exempel biståndsbedömare, sjuksköterskor, undersköterskor, rehabterapeuter, fysioterapeuter, vårdbiträden och servicebiträden), och Socialförvaltningen runt 1 600 (till exempel socialsekreterare, socionomer, familjehemskonsulenter, LSS-handläggare, boendestödjare, specialpedagoger, stödassistenter och personliga assistenter).

Utöver detta har båda förvaltningarna timvikarier och andra visstidsanställda medarbetare. Precis som tidigare förvaltningar, kommer de nya förvaltningarna att samarbeta i många frågor.

Text: Anna Frejd

Senast ändrad den 2 januari 2024

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut