Hoppa till huvudinnehåll

Konferensen om Europas framtid: Gör din röst hörd

4 november 2021 | Kommun & politik
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Genom en digital plattform får allmänheten chansen att dela med sig av förslag och idéer om Europas framtid. Plattformen är en del av Konferensen om Europas framtid, en helårskonferens bestående av flera aktiviteter, bland annat en digital plattform för att göra sin röst hörd.

Alla EU-medborgare kan lämna in förslag om Europas framtid genom en digital plattform. Foto: Mostphotos

Syftet med Konferensen om Europas framtid är att låta EU-medborgarna diskutera Europas framtid och utmaningar. Den digitala plattformen är ett verktyg att samla förslag och idéer men konferensen består också av fysiska och digitala evenemang, medborgarpaneler och plenarförsamlingar.

Förslagen som kommer in från allmänheten via den digitala plattformen kommer att analyseras och publiceras under hela konferensen, och utgöra underlag i medborgarpanelerna och plenarförsamlingarna.

Uppmärksamma konferensen i länet

Motala, Linköping och Norrköping gör nu gemensam sak för att uppmärksamma konferensen om Europas framtid. Svensk demokrati firar 100 år och Sveriges regering har lyft fram tre utmaningar för en fortsatt stark demokrati: det demokratiska utanförskapet, det hotade demokratiska samtalet och antidemokratiska rörelser. Som ett led av firandet vill Motala, Linköping och Norrköping tillsammans sprida information om den flerspråkiga digitala plattformen.

Den digitala konferensen är ett unikt tillfälle för alla EU-medborgare att göra sig hörda. Syftet är att låta allmänheten ta del av demokrati och diskutera Europas utmaningar och prioriteringar. Oavsett varifrån man kommer eller arbetar med ska möjligheten finnas, att fundera över vilken framtid Europeiska unionen ska ha.

– EU kritiseras ofta för att vara för långt ifrån den enskilde medborgaren. Framtidskonferensen är en möjlighet att faktiskt bidra till att påverka vilket EU vi vill se i framtiden. Det är viktigt att vi gör det, från Sverige och Linköping, säger Lars Vikinge, borgmästare i Linköpings kommun.

Vem kan lämna förslag och hur?

Alla EU-medborgare i alla delar av unionen kan delta och unga ges en central roll i utformningen av EU:s framtid. Genom den digitala plattformen kan medborgarna dela med sig av sina idéer och lämna förslag online.

Det går att lämna in förslag och idéer inom ämnena:

  • Klimat och miljö,
  • Hälsa,
  • Ekonomi,
  • Digitalisering
  • Demokrati
  • Värden och rättigheter, rättsstatsprincipen, säkerhet
  • EU i världen
  • Migration
  • Utbildning, kultur, och ungdomsfrågor

Om du har frågor kan du kontakta:
Daniel Stendahl
Utvecklingsstrateg EU

Senast ändrad den 4 november 2021

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut