Hoppa till huvudinnehåll

Konstnärer intar Linköping med Artscape

28 september 2020 | Uppleva & göra
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Under måndagen påbörjade Artscape sitt konstprojekt i Östergötland och Linköping. En av de konstnärer som var först framme med penslarna var Stina Folkebrant.

Stina Folkebrant leendes medan hon rollar husfasaden vit.

Husfasaden på Göran Dyks gata 2 är inte längre bara beige. Under måndagen började förvandlingen från vanlig husvägg till konstverk när Artscape form drog igång i Linköping. Huvudpersonen på adressen är konstnären Stina Folkebrant. Hennes konstnärsstil är inspirerad av kinesiskt tuschmåleri.

– Det svartvita och att jobba med vatten tilltalar mig. Jag blandar ut svart färg med vatten för att få till alla gråskalor. Sen måste man jobba väldigt snabbt för att vattnet rinner och det passar mitt temperament, jag tycker om att jobba på, förkarar hon.

Stina Folkebrant är i full fart med att måla sitt konstverk.

Närhet mellan människa och djur

Vad har konstnären för tankar om den 15 meter höga fasaden? Jo, en gigantisk älg och vackra tranor.

– Jag kommer att måla vitt sex meter upp. Sen kommer jag att skissa upp en älg och tranor och sen börjar jag måla med svart och grå färg.

Anledningen till att en älg ska ta form på husväggen är att Stina Folkebrant vill uppmärksamma närheten människan har med djuren.

– Jag vill skapa ett fysiskt möte med djuren. Jag vill lyfta fram att vi är också djur. Vi säger ofta att det är människan och djuren, men vi är lika mycket djur som älgen.

Stångåstaden äger fastigheten som Stina Folkebrant målar på.

– Vi har ett uppdrag att vara med och utveckla Linköping. Den urbana samtidskonst som skapas under festivalen blir ett nytt inslag bland den offentliga konsten i Linköping. Vi tycker att det känns spännande att kunna erbjuda våra hyresgäster och Linköpingsborna det här, säger Fredrik Törnqvist, vd Stångåstaden.

Husfasaden är 16 meter hög.

Teknologins och framtidens stad

Initiativet för att Artscape skulle landa i Linköping kom från början som ett önskemål från en medborgare som tog kontakt med Artscape och kommunen. Där började fröet sås för att komma hit.

– För oss är det viktigt att projektet är unikt och att vi hittar något som lockar oss. I detta fall var det framtidsstaden och teknologin i Linköping som tog vår uppmärksamhet. Då började vi diskutera ifall det var här vi skulle göra projektet med augmented reality som vi pratat om väldigt länge och så blev det, säger Tor Hedendahl, grundare av Artscape.

Augmented reality är ett engelskt begrepp som på svenska betyder förstärkt verklighet. Tekniken kommer addera digitala element till de fysiska konstverken.

Från vänster: Daniel Wakeham, grundare av Artscape, Gustaf Appelberg (L) ordförande i kultur- och fritidsnämnden och Tor Hedendahl, grundare av Artscape.

Gustaf Appelberg (L) ordförande i kultur- och fritidsnämnden ger ett stort leende över att projektet nu har dragit igång på riktigt.

– Jag tror att det här kommer glädja väldigt många Linköpingsbor, det här drar uppmärksamhet på ett helt nytt sätt. Det är en oerhörd glädje och lättnad att projektet är igång, samtidigt är jag väldigt nyfiken hur det ska bli och se ut.

Artscape form fortsätter fram till och med den 11 oktober.

Text och foto: Linnéa Hellqvist

Senast ändrad den 28 september 2020

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut