I Linköping finns ungefär 100 ordinarie korttidsplatser för äldre. Dessa är förlagda till fyra olika boenden och drivs både i privat och i kommunal regi. Uppdragen och avtalen ser olika ut och förutsättningarna skiljer sig därmed åt för de olika verksamheterna.
Majoriteten av alla som beviljas korttidsvård är över 80 år – en åldersgrupp som väntas öka med 50 procent till 2037. Genom att samla korttidsvården på Åleryd skulle antalet platser kunna utökas till mellan 140 och 155.
– Vi ser att antalet äldre som behöver äldreomsorg blir allt fler samtidigt som deras behov av vård och omsorg blir allt större. Vi behöver bygga ut äldreomsorgen samtidigt som vi ser till att vi använder den kompetens och de resurser vi har på alla bästa sätt, säger Jonatan Hermansson (S), ordförande i äldrenämnden.
Betydande fördelar
Social- och omsorgsförvaltningens övergripande bedömning visar att en samlokalisering av korttidsplatser i Linköping skulle ge betydande fördelar. En sammanhållen korttidsvård skulle bland annat förbättra förutsättningarna att effektivt kunna använda både kompetens och resurser.
Fakta om korttidsboende
Om du under en begränsad period inte kan vistas hemma och omvårdnaden inte kan ges i den egna bostaden på ett tryggt och säkert sätt finns möjlighet att vistas på ett korttidsboende under en kortare period.
Du kan vara i behov av korttidsboende om:
- Du inte kan få den hjälp och omvårdnad du behöver i hemmet
- Din närstående som vårdar dig behöver avlastning
- Du har behov av att återhämta dig efter en sjukhusvistelse