Kostnaden som jämförs utgår från en typfastighet om 1000 kvadratmeter med 15 lägenheter (i snitt omkring 67 kvadratmeter/lägenhet). Genom att ”förflytta” fastigheten till landets alla kommuner och se över vad avgifterna blir för vatten, avlopp, el, fjärrvärme och avfallshantering, undersöks hur skillnaderna ser ut gällande dessa avgifter i landet. Totalt sett ligger Linköping på 15:e lägsta plats i Sverige. Det är det kommunala bolaget Tekniska verken som ansvarar för dessa tjänster i kommunen.
– Vi har en tradition av att hålla våra avgifter på en låg nivå, då vi vet att dessa kostnader är viktiga för hushållens ekonomi. Därför är vi väldigt glada över att även fortsatt kunna erbjuda våra kunder priser som är jämförelsevis låga trots att vi precis som så många andra aktörer tvingats höja våra avgifter på grund av inflation och ostadigt omvärldsläge. Vi har stor respekt för den ansträngda situation som råder, säger Jörgen Svärdh, marknadsdirektör, Tekniska verken.
Investeringar krävs
För att även fortsatt kunna hålla kostnaderna nere i det stora hela behöver Tekniska verken arbeta med underhåll och utveckling. Betydande investeringar krävs för att kunna garantera dagens kvalitet och stabilitet inom de samhällsnära tjänsterna även framåt.
– Man skulle kunna önska att det vore så enkelt som att vi kunde ha ännu lägre priser när vi gör goda resultat, men tyvärr är det inte så. Exempelvis kan det röra sig om lagkrav på att gå plus-minus noll inom vissa områden, men framför allt behöver vi investera i framtiden så att vi kan fortsätta att vara en pålitlig leverantör av våra samhällsviktiga tjänster även om 50 år. Våra kunder och deras trygghet är det som är allra viktigast för oss, säger Jörgen Svärdh.
Nils Holgersson-rapporten:
Sedan år 1996 ger Nils Holgersson-gruppen årligen ut rapporten ”Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”. Nils Holgersson-gruppens medlemmar är för närvarande Bostadsrätterna, Fastighetsägarna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen Riksförbundet, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta.Bostadsrätterna, Fastighetsägarna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen Riksförbundet, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta.
Här hittar du årets Nils Holgersson-rapport: