Hoppa till huvudinnehåll

Långsiktigt klimatmål för Linköpings kommun antaget

2 mars 2022 | Kommun & politik
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Den 1 mars antog kommunfullmäktige ett nytt klimat- och energiprogram för Linköpings kommun. Programmet fungerar som kommunens samlade energiplan och innehåller mål fram till 2045.

Klimat- och energiprogrammet har tagits fram för att komplettera kommunens nuvarande mål om att vara koldioxidneutralt 2025 med långsiktiga mål för kommunens klimat- och energiarbete. 

– Vi har länge haft höga målsättningar vad gäller vårt klimatarbete och vi var tidigt ute med målet om ett koldioxidneutralt Linköping 2025. Vi har gjort många framsteg längs vägen, men nu behöver vi lägga i ytterligare en växel. Därför är det glädjande att vi nu kan fatta beslut om ett nytt och långsiktigt mål för vårt klimat- och energiarbete, säger kommunalråd Muharrem Demirok (C).

Det övergripande klimatmålet är att Linköpings kommun ska ligga i linje med det nationella klimatmålet om netto-noll växthusgasutsläpp 2045. Det betyder att utsläppen av växthusgaser ska minska med minst 85 procent fram till 2045, jämfört med 1990 års nivåer. Resterande 15 procent får kompenseras genom exempelvis produktion av förnybar el. 

Hur ska målet uppnås?

För att uppnå målet har fem insatsområden pekats ut som särskilt viktiga för kommunen att arbeta vidare med: energi- och klimateffektiva bostäder, lokaler och verksamheter, klimateffektiv bygg och anläggning, hållbar mobilitet och resurseffektiva transporter, proaktivt arbete för negativa utsläpp samt produktion och distribution av förnybar och robust el, värme och kyla. Till varje insatsområde finns ett eller flera mål definierade.

En samlad energiplan

Klimat- och energiprogrammet fungerar som kommunens samlade energiplan. Enligt Lagen om kommunal energiplanering ska alla kommuner ha en aktuell plan för tillförsel, distribution och användning av energi. Energiplanen ska antas av kommunfullmäktige.

Samverkan och delaktighet i klimatarbetet

I framtagandet av klimat- och energiprogrammet har kommunens nämnder, förvaltningar och bolag deltagit. Under 2022 fortsätter arbetet med att ta fram en handlingsplan som ska visa hur målen ska uppnås. Här kommer dialoger med både näringsliv och Linköpingsbor vara viktiga inslag.

Senast ändrad den 2 mars 2022

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut