Hoppa till huvudinnehåll

Lära tillsammans som nyanländ förälder och barn

15 oktober 2021 | Omsorg & hjälp, Bygga, bo & miljö
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Föräldraskap ska vara fullt av trygghet och kärlek men det kan också vara tufft och komplext. Att som nyanländ tackla föräldraskapet i ett nytt land med nytt språk och nytt samhällssystem kan vara nog så utmanande. På Agora i Skäggetorp arrangeras Lära tillsammans, ett kursprojekt för både föräldrar och barn.

Mats Mikiver, Maria Ingestig, Rebecka Carlsen och Lilia Lahmar jobbar med Lära tillsammans på Agora i Skäggetorp.

Lära tillsammans är ett samverkansprojekt mellan Linköpings kommun och Stångåstaden med medel från Länsstyrelsen, där både barn och föräldrar tillsammans kan förbättra sina språkkunskaper, lära sig vardagsmatematik, om hälsa och kroppen, om förskolans och skolans uppdrag samt skapa ett tryggt samspel mellan förälder och barn.

– Det vi erbjuder är ett föräldrastöd. Vi pratar om vad föräldraskap är och att det är föräldrar som ska sätta gränser. Vi lär oss språket genom praktiska övningar som bakning eller att öva på sin hemadress. Det ska vara ett lekfullt och lättsamt lärande, berättar Lilia Lahmar, samordnare för Familjeprogrammen.

Lilia Lahmar är samordnare för familjeprogrammen och
håller i ledarutbildning för Lära tillsammans.

Idén kommer från Irland

Mats Mikiver var tidigare samordnare för Familjeprogrammen och tog då intiativ till att starta upp Lära tillsammans i Linköping. Detta efter att ha besökt projektet family learning på Irland. Linköping är nu först i Sverige med konceptet. Tillsammans med Maria Ingestig och Rebecka Carlsen från familjecentralen, och Lilia Lahmar utbildar de gruppledare som kommer att hålla i kurserna Lära tillsammans under hösten.

En stor del av kursens syfte är att skapa ett forum där barn och föräldrar får göra något lustfyllt och praktiskt tillsammans och att omsätta konkreta tips till vardagen. Lilia tar upp ett exempel där de går igenom svenska namn på kläder och möbler. Deltagarna får skriva upp namnen på post it-lappar som de sedan klistrar upp på nämnda sak i sitt hem. De får också träna på att skriva sin adress och personnummer, få en förståelse för svenska myndigheters ansvar och vilka rättigheter och skyldigheter man har som förälder.

– En del av våra nyanlända deltagare är analfabeter, en del är välutbildade. Vi möter de i just deras behov och utifrån deras förutsättningar, säger Lilia och fortsätter:

– Jag har varit i deras situation. Jag kan förstå hur tufft det är. Men livet stannar inte för att man byter hemland, däremot behöver man lära sig vissa delar från grunden. Som språket, språket är nyckeln.

Föräldrarna viktigast

Forskning visar att föräldrarna påverkar barnets emotionella och intellektuella utveckling mest. Därför är det av vikt att barn och föräldrar kan hitta en jämlik relation där föräldrarna har den gränssättande rollen samtidigt som barnet också har rätt att lära sig att bli självständig. Lilia Lahmar påpekar att ett hinder som uppstår för många nyanlända är att barnen lär sig samhället och språket snabbare än sina föräldrar. Det kan medföra att föräldrarna tappar sin auktoritära roll.

– Om du inte vet hur ett samhälle är uppbyggt eller vilka funktioner som finns är det lätt att tappa kontrollen. Vi poängterar att det är föräldrarna som fortfarande har den viktigaste rollen i sina barns liv, säger Lilia Lahmar.

Med en förändrad hierarki i familjen sjunker också självförtroendet hos många föräldrar.

– Vi förklarar alltid för våra kursdeltagare att du som förälder är viktig och kan göra skillnad för ditt barn oavsett din bakgrund eller kunskap, säger Maria Ingestig.

Genom familjecentralens verksamhet får Maria och kollegan Rebecka ofta träffa nyanlända där de får möjlighet att berätta om kursen och fånga upp deltagare och deras behov.

– Mammor är ofta intresserade så en utmaning är att få papporna lika intresserade. Vi kan se att mammornas status höjs i takt med att de lär sig språket och om samhällstrukturen. Vi vill få papporna att känna att de är minst lika viktiga för barnen, säger Rebecka Carlsen.

Agora i Skäggetorp. 

Flera stadsdelar

Lära tillsammans arrangeras på Agora i Skäggetorp men med tiden kommer kursen arrangeras i fler stadsdelar så som i Berga och Ryd.

– Kursen stärker föräldrarnas självförtroende och JAG-känsla. Det ger dem hopp. En stor andel av de som gått kursen hos oss har sedan gått vidare ut i arbetslivet. De vet att det kommer gå bra för dem vilket är en stor vinst, avslutar Lilia Lahmar.


Text och foto: Fanny Miles

 

 

Senast ändrad den 15 oktober 2021

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut