Hoppa till huvudinnehåll

Nu blir det lättare att hitta godbitarna i stadsarkivet

8 juni 2020 | Kommun & politik
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
I november 2002 fattade kommunfullmäktige i Linköping beslut om att bygga en ny evenemangsarena på Stångebro. Beslutet är ett exempel på det som numera går att hitta i stadsarkivets digitala arkivportal.

Maria Dalbark, kommunarkivarie, Linköpings kommun. Foto: Per Olsson

Äldre protokoll har funnits tillgängliga en tid, men nu finns även perioden från 1995 och framåt i digital form.
Finessen är att det går snabbt att hitta sammanträdesprotokollen med hjälp av fritextsökning, det är också möjligt att söka inne i protokollet.
Därför går det hyggligt snabbt att konstatera att fullmäktige beslutade om att avsätta lite mer än 218 miljoner kronor för investeringen i det som nu heter Saab Arena. Vid sammanträdet avsattes dessutom 25 miljoner kronor till inredning och utrustning.

Linköping nästan först

Att detta finns sökbart är nästan unikt, det är inte många städer som har en helt öppen sökfunktion på nätet. Det beror på att digitaliseringen är tidsödande. I Linköping har en person, som visserligen bara haft en halvtidstjänst, hunnit tre böcker på två månader. Tre böcker motsvarar ungefär ett års protokoll från kommunfullmäktige. I processen förstörs också ett exemplar av varje inbunden årgång – för att kunna skannas in måste boken först skäras sönder.
Det finns dock fler exemplar än nödvändigt och protokollen i original vilar tryggt i arkivet.
– Vi tror att det bara är Stockholm som också har skapat en öppen sökingång till e-arkivet, berättar  Maria Dalbark, kommunarkivarie i Linköping.

Mycket arbete återstår

Den som vill läsa samtliga handlingar som hör till kommunfullmäktiges protokoll måste dock fortfarande bege sig till stadsbiblioteket och Östgötarummet för att läsa. Dessa handlingar är ännu inte inskannade.
– Vi jobbar på att få även övrigt material inlagt. Ambitionen finns, men det kräver lite arbetsinsatser, säger Maria Dalbark.
I väntan på att detta blir gjort får den intresserade söka fram protokollet först och sedan bege sig till biblioteket för att läsa alla detaljer. De inbundna böckerna med handlingar står på översta hyllan i Östgötarummet. Det är inte svårt att hitta böckerna, men de sträcker sig ända tillbaka till år 1906. Den som först gjort en digital sökning har därför betydligt lättare att hitta rätt bok och rätt protokoll.

Nytt resecentrum

För att prova något mer än Saab arena söker vi på ”stationsläge”. Då hittar vi kommunfullmäktiges beslut från mars 2007. Då beslutades att ett nytt resecentrum ska byggas öster om Stångån ungefär vid Stångebro. I det beslutet finns också en önskan om att Linköpings centrum ska växa så att det sträcker sig över Stångån. Som bekant har något nytt resecentrum ännu inte byggts – däremot har den långsamma omvandlingen av staden påbörjats. Det lilla handelsområde med bilförsäljning som ligger mitt emot Saab Arena är sakta på väg bort. Där kommer det så småningom att byggas bostäder.

Första p-automaten

För den som vill söka sig ännu längre bak i tiden går det att hitta det första beslutet om att sätta upp p-automater i Linköping. Det fattades år 1955 och innebar att 73 kommunala automater fick monteras. Taxan bestämdes till 25 öre per halvtimme. Det motsvarar i dagens penningvärde cirka 3:50 kronor.
Därmed kan arkivsökaren slå fast att det – omräknat i dagens penningvärde – har blivit dyrare att parkera i Linköping under de 65 år som automaterna funnits.

Text: Per Olsson

Senast ändrad den 8 juni 2020

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut