Hoppa till huvudinnehåll

Lekfullt experimenterande under expot

12 augusti 2024 | Kommun & politik, Näringsliv
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Linköpings kommuns vision om Vallastaden konkretiserades under 2011 och började byggas 2013. Framtidsbilden var en lekfull och blandad stadsdel som skulle stärka Linköping som attraktiv plats men den skulle också bidra till utvecklingen av svenskt samhällsbyggande.

Simon Helmér i Vallastaden. Foto: Fanny Miles

Tidsplanen för bebyggelsen var inriktad mot ett expo, en samhällsutställning, som skulle äga rum under 2016. Byggprojekt går dock inte alltid att tidsätta och av olika skäl sköts det upp. Det nya datumet sattes i stället till att Vallastaden expo skulle ske i september 2017. Simon Helmér, dåvarande vd för Vallastaden Expo, kom in i projektet i juli 2015. Byggandet var i full gång och Simon Helmér satte bygglogistiken högst upp på priolistan.

– Under byggtiden hade vi mellan tio och tolv bygg kranar i området samtidigt och flera byggaktörer, både små och stora. Vi behövde få ihop bygglogistiken och skapa en säker arbetsmiljö, säger Simon Helmér och fortsätter:

– Men jag jobbade också med att skapa en positiv bild av projektet och att positionera Vallastaden nationellt. Aktörerna måste tro på projektet och känna att de alla strävar åt samma håll, säger han.

Variation förgyller

Vallastaden består av arkitektonisk variation. Radhus och hyresrätter delar plats med villor och bostadsrätter. Betonghus jämsides trähus, tegelfasader bredvid putsfasader. Hus som i mängdproduktion hade saknat charm får både skönhet och karisma här, där det snarare uppskattas att sticka ut från mängden hellre än att vara en i mängden.

Träfasader möter betong och tegel i Vallastaden. 

Knäckta gator

Vid en gatukorsning mitt i Vallastaden visar Simon engagerat hur gatan knäcker sig. Han förklarar att det skapar trygghet när gatan inte är en rak lång väg utan i stället stoppas upp av husfasader. I samma korsning räknar han till att 27 arkitekters verk syns.

– En grundstruktur i den här stadsdelen är att få många synintryck. Att varje hus är unikt. 

75 000 besökare

Under Expot 2017 besöktes Vallastaden av cirka 75 000 besökare. Etablerade byggaktörer samsas om ytan med mindre aktörer och privatpersoner. Simon Helmér ser för delar både med variationen Vallastaden bjuder på och blandningen av involverade aktörer.

– Inget hus är det andra likt här, det är nog det coolaste. Att blanda bebyggelse skapar mångfald.

Senast ändrad den 12 augusti 2024

Senaste nytt

Dags att söka till gymnasiet
Allt för många misslyckas med ålderskontroll
Kan skolmat påverka klimatet?
Sankt Kors rustar för breddat uppdrag
Dags att önska skola
Utökat stöd till familjehem och kontaktfamiljer
Vänklasser möts för att dela egna deckare
Det hände på fullmäktige i december