Hoppa till huvudinnehåll

Lilla kommunala ordlistan

13 januari 2023 | Kommun & politik
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
I en demokratiskt styrd organisation som en kommun är, påverkas tjänstepersonsorganisationen av sitt politiska styre. Politiken säger VAD som ska göras - tjänstepersonerna säger HUR det ska göras. Men hur är kommunpolitiken egentligen uppbyggd? Vet du vad kommunstyrelsen gör eller vem som håller i klubban och talordningen under kommunfullmäktiges sammanträden? Testa dig själv med hjälp av vår lilla kommunala ordlista.

Kristina Edlund (S) är kommunstyrelsens ordförande och Niklas Borg (M) är kommunstyrelsens förste vice ordförande. Foto: Åke Karlsson

Kommunal ordlista

Kommunfullmäktige
Kommunens högsta beslutande organ. I kommunfullmäktige sitter ledamöter från varje politiskt parti som kommit över treprocentspärren i kommunalvalet för Linköping. Det finns 79 mandat i Linköpings kommunfullmäktige. Kommunfullmäktige utser kommunstyrelse och nämnder.

I kommunfullmäktige fattas beslut om bland annat kommunens budget och kommunal skatt, kommunens inriktning, verksamhet och ekonomi. Kommunfullmäktige sammanträder som standard den sista tisdagen varje månad och är öppet för allmänheten. Kommunfullmäktige leds av kommunfullmäktiges ordförande tillika borgmästare.


Kommunstyrelse

Politiskt organ som utses av kommunfullmäktige. I kommunstyrelsen sitter 13 ledamöter och 13 ersättare. Kommunstyrelsen leds av kommunstyrelsens ordförande. De har det övergripande ansvaret att genomföra, följa upp och utvärdera det som kommunfullmäktige beslutar. Kommunstyrelsen leder och samordnar det politiska arbetet inom kommunen och ansvarar för kommunens ekonomi.


Nämnder

Linköpings kommun har elva nämnder. Nämnderna ansvarar för, och fattar beslut i frågor som rör specifika områden, till exempel skola, äldreomsorg och samhällsplanering. Nämnderna förbereder också frågor till kommunfullmäktige som tar beslut. Nämnderna leds av en ordförande.


Kommunstyrelsens ordförande

Låt oss säga att kommunstyrelsen är regeringen och kommunfullmäktige riksdagen. Då kan kommunstyrelsens ordförande, eller KSO, förenklat beskrivas som statsminister. KSO är kommunpolitikens högsta politiska roll och innehas oftast av gruppledaren inom det parti som fick flest röster under valet till kommunfullmäktige.


Kommunfullmäktiges ordförande

Utifrån liknelsen att kommunfullmäktige är riksdagen, är dess ordförande talman. Linköpings ordförande i kommunfullmäktige, KFO, är även Borgmästare i Linköping.


Borgmästare

Det är inte alla städer som har en borgmästare. Linköping har valt att ha den rollen och här är det kommunfullmäktiges ordförande som även är borgmästare. Borgmästaren ansvarar för kommunens officiella representation.


Gruppledare

Gruppledare är en person som är utsedd att leda eller samordna arbetet i en grupp. Inom kommunpolitik är gruppledare den som leder det politiska arbetet för ett parti.


Kommunalråd

De politiker som arbetar med kommunpolitik på heltid.


Oppositionsråd

De politiker som arbetar med kommunpolitik på heltid för oppositionens politiska insyn.

Organisationsskiss över Linköpings kommun. Illustration: Emakina


Tjänsteperson

Offentligt anställda inom kommunen. Tjänstepersonerna är inte politiskt bundna men genomför de politiska beslut som tagits.


Kommunledningsgruppen

Tjänstepersonsorganisationen leds av kommundirektören. Till sin hjälp har kommundirektören ett antal direktörer som tillsammans utgör kommunledningen. De har det övergripande ansvaret för hur kommunen arbetar. I Kommunledningen sitter kommundirektör, biträdande kommundirektör, kommunikations- och utvecklingsdirektör, ekonomidirektör, HR-direktör, näringslivsdirektör och förvaltningsdirektörer.


Förvaltningar

Inom tjänstepersonsorganisationen i Linköping finns det åtta förvaltningar. De ansvarar för hur kommunen arbetar med specifika frågor som äldreomsorg, skola och samhällsbyggnad.


Kommunallagen

Kommunallagen styr kommunens (och regionens) verksamhet. Det finns andra lagar som kommunen också måste förhålla sig till som socialtjänstlagen, skollagen, plan- och bygglagen bland annat.


Det kommunala självstyret

Det kommunala självstyret är en princip som är inskriven i regeringsformen, en av grundlagarna. Kommunerna måste följa det ramverk som riksdag och regering bestämt men utöver det, ger det kommunala självstyret kommunen rätt att fatta självständiga beslut och ta ut kommunalskatt av kommuninvånarna för att kunna sköta uppgiften.

 

Text: Fanny Miles

 

Senast ändrad den 20 januari 2023

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut