En växande stad, en åldrande befolkning och segregation. Det är några av de samhällsutmaningar som Linköping, och flera andra städer, står inför både idag och i framtiden.
– Det är roligt att Linköping ses som ett föredöme ute i Europa när det kommer till att hitta nya lösningar för gemensamma samhällsproblem. Som kommun behöver vi ständigt anpassa vårt sätt att arbeta, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande i Linköpings kommun.
Konkreta exempel
I ansökan finns en mängd konkreta exempel på hur kommunen jobbar för att möta utmaningarna, och en viktig del är den samverkansanda som finns i Linköping.
– Ska vi bli handlingskraftiga och uppnå resultat behöver både det offentliga, näringslivet, akademin, med flera, hjälpas åt, säger Kristina Edlund.
Linköping och fem andra europeiska städer blev semifinalister i september. Efter en presentation inför tävlingsjuryn, som också hade utrymme att ställa fördjupande frågor, har Linköping nu även utsetts till en av de tre finalisterna.
Vinnare avslöjas i Marseille
Vinnaren presenteras av EU-kommissionen den 27 november på en prisutdelning i Marseille, och får 500 000 euro för att fortsätta satsa på sina innovativa lösningar. De andra två finalisterna får 50 000 euro vardera.
Linköping i kategorin rising city
Priset har delats ut sedan 2014 och från och med 2021 består priset av två olika tävlingskategorier kopplat till antalet invånare. Linköpings kommun tävlar i kategorin The European Rising Innovative City som riktar sig till städer med 50 000 till 249 999 invånare.
De andra finalisterna i samma kategori är Cork (Irland) och Padova (Italien).
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or of the European Innovation Council and SMEs Executive Agency. Neither the European Union nor the awarding authority can be held responsible for them.