Linköping är en gammal stad. Minst 900 år – om inte 1 000 år. Och det vore märkligt om det inte hänt saker med staden och stadsbilden under hela den tiden. Faktum är att Linköping, likt en Melodifestivalprogramledare, har gjort flera klädbyten.
– Den första stora omvandlingen sker i mitten av 1800-talet när vi går från gammal trästad till stenstad. Det är den första kostymen vi byter. Men det är egentligen under de senaste cirka 100 åren som de stora förändringarna har skett. Sedan 1930 har Linköping fullkomligen exploderat, säger Alexandru Babos, stadsantikvarie i Linköpings kommun.
Innan 1800-talets andra hälft var Linköping en ganska liten stad. Men i och med industrialiseringen och senare efterkrigstidens expansion har staden vuxit enormt. Och det är framför allt en stor inflyttning som har drivit på utvecklingen.
Vill vara en världsstad
– Linköping avviker en del från övriga landet när det gäller kontinuerlig stadsutveckling, trots ibland svåra tider. Från att ha varit en väldigt liten stad växte den kraftigt till en ganska stor stad. Och det ska vi vara glada för. Det är få städer förunnat att växa på det här sättet, säger Alexandru.
Det var från början en typisk inlandsstad utan någon vidare stark infrastruktur. Sedan kom hamnen, järnvägen och senare bilvägarna vilket har hjälpt till med tillväxten.
– Linköping ville, då som nu, vara en världsstad. Till en början hade vi mer närstående förebilder som Norrköping och Stockholm men sedan blickade vi ut mot Europa. Linköping är en stad byggd av drömmar. Det är därför passande att vi i dag har en kommunslogan som lyder “där idéer blir verklighet”. Sedan är det inte nödvändigtvis alla drömmar som blir förverkligade, naturligtvis.
Året är 1991 och Ekholmen centrum står inför en renovering men den 31 augusti 1972 invigdes centrumet. Bostadsområdet Ekholmen planerades för 11 000 invånare och förhoppningen var att området skulle attrahera barnfamiljer. Foto: Arne Gustafsson/Östgötabild
I princip samma stadsgräns
Efter andra världskriget insåg de styrande i Linköping att det saknades en bra plan för staden att växa. Då bildades en generalplanskommitté. Och den generalplan som då utformades präglar faktiskt staden än i dag. På det stora hela har vi hållit oss inom den planen och i princip har vi samma stadsgräns nu som då.
– Vi har haft bra planerare som väl kunnat förutse framtiden. Vi kommer med all säkerhet lyckas igen, säger Alexandru.
Funktionalismens kostym satte sin prägel på Linköping från 30-talet och framåt. När vi kommer fram till 50-talet gick tankebanorna kring att stadskärnan inte räcker till. Då började stadsdelar med egna centrum att byggas – och Johannelund var först ut.
70-talets oljekris medförde att man tittade utifrån och in, i stället för tvärtom som tidigare. Stadsplanerarna tittade på hur man kan utveckla befintliga områden och begrepp som förtätning populariserades.
KB-villorna i Ryd under byggnation år 1970. Man hittar de Linköpingstypiska KB-villorna i områden som växte stort under 1970-80-talet, till exempel i Linghem, Hjulsbro och Ekholmen. Foto: Arne Gustafsson/Östgötabild
Snurra och upplev hundra år
– Den här mosaiken, i synnerhet inom stadskärnan, kännetecknar Linköping mycket. Det är många olika stilar blandade på ett och samma ställe. Du kan i princip stå på samma plats och uppleva hundra år bara du snurrar runt. Det är väldigt få städer som kräver så få fotsteg för att berätta hela sin historia, säger Alexandru Babos.
Och det är viktigt att inte vara historielös när man också blickar framåt menar stadsantikvarien.
– Människor behöver identifiera sig med en plats – känna sig hemma – och oftast är det kopplat till just något fysiskt. Det är helt normalt psykologiskt. Dessutom är Linköping älskvärd! Linköping i dag är en del av oss och den fysiska miljön är värdefull. Vi måste lära av historien och förstå den plats vi befinner oss på. Att respektera och ta vara på det vi har är därför lika viktigt som att utveckla. Linköping är, precis som våra värdeord säger, mångfacetterat och ska möta allas behov.
Text: Johan Hermansson
Här kan du läsa en intervju med stadsplaneringschef Alisa Basic om Linköpings kommande stadsomvandling:
Här kan du läsa en artikel om gruppen i Linköpings kommun som arbetar med Ostlänken:
Här kan du läsa mer om Ostlänken:
Här kan du läsa mer om stadsutveckling i Linköping: