Hur kan man minska användningen av och tillgången till dopningspreparat i gymvärlden? Den frågan arbetar många av Linköpings träningsanläggningar särskilt mycket med mellan den 9-15 oktober.
﹘“100 % ren hårdträning” är en kampanj och en arbetsmetod som syftar till att minska användandet av dopningspreparat. Gym som medverkar har exempelvis alltid skyltar med budskapet “Här kan polisen göra tillslag” uppe i sina anläggningar. Dessutom är personalen utbildad för att kunna bemöta frågor och oro. Kommunens roll är att vara sammankallande för alla som ingår i nätverket på lokal nivå, berättar Anna Widén, utvecklingsledare på Hållbarhetsenheten i Linköpings kommun.
Många gym i Linköping är anslutna till ett lokalt nätverk som samverkar med både polis och kommun. Det förebyggande arbetet pågår ständigt, men under kampanjveckan ökar aktiviteterna på gymmen för att skapa ännu större medvetenhet om dopningsproblematiken.
Bra samarbete med polisen
Dopningspreparat är precis som narkotika en miljardindustri. Tyvärr är dopningspreparaten ibland också en inkörsport till tyngre narkotikaanvändning. Användandet är heller inte bara skadligt för kroppen. Det påverkar också barn och anhöriga då anabola steroider kan sänka tröskeln för bruk av våld och övervåld. I synnerhet i kombination med narkotika eller alkohol.
﹘ Misstänker gympersonalen att någon använder dopningsmedel ber de direkt polisen om hjälp. I Linköping har polisen även arbetat förebyggande med uppsökande verksamhet under lång tid vilket gett gott resultat, berättar Anna.
Svårt att upptäcka
Generellt sett kan det vara svårt att upptäcka om någon använder dopningspreparat, men inom kort blir det enklare att få en bättre bild över hur användandet ser ut.
﹘ Från och med i år är Linköpings kommun en av de kommuner som börjat mäta hur stora halterna av anabola androgena steroider är i avloppsvattnet. I december släpper Länsstyrelsen sin rapport och därefter vet vi ännu bättre hur det ser ut i kommunen, avslutar Anna.
Text: Elisabeth Askefalk