Hoppa till huvudinnehåll

Linköping mest jämställda idrottskommun för tredje gången

15 januari 2025 | Uppleva & göra
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Linköping fortsätter att leda vägen för jämställdhet inom idrotten. För tredje gången har affärstidningen Sport och Affärer utsett Linköping till Sveriges mest jämställda idrottskommun.

Karin Olanders, Lotta Bäckman och Andreas Hagström med diplomet som mottogs den 14 januari på Nalen i Stockholm. Foto: Jenny Frejing

Idag, den 15 januari, tillkännagav affärstidningen Sport och Affärer att Linköpings kommun återigen får deras utmärkelse Sveriges främsta jämställdhetskommun. Det är tredje gången i rad som utmärkelsen tilldelas Linköping. Diplomet mottogs av Lotta Bäckman (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Karin Olanders, kultur- och fritidsdirektör och Andreas Hagström, idrottsutvecklingschef.

– Vi är oerhört stolta över att återigen få denna utmärkelse. Det visar att vårt arbete för jämställdhet inom idrotten verkligen ger resultat, säger Lotta Bäckman.

Juryn har bland annat tittat på hur träningstider är fördelade mellan kvinnlig och manlig idrott, hur de ekonomiska stödsystemen är utformade, hur kommunerna anpassar sina anläggningar, hur könsfördelningen ser ut inom föreningar och idrottsaktiviteter samt hur framgångsrik damelit kommunen har.

Nya bidragformer

Det idrottspolitiska programmet Aktiv hela livet har varit en viktig grund för framgången. Programmet har bland annat bidragit till att kommunen har infört nya bidragsformer för att främja tjejidrott och satt upp strategier för att säkerställa en jämställd användning av träningsanläggningar och spontana idrottsytor.

– Att vi får priset för tredje gången är ett kvitto på att vårt arbete är hållbart och ger effekt över tid. Vi är fast beslutna att fortsätta utveckla idrotten i Linköping så att alla, oavsett kön, får lika möjligheter, säger Andreas Hagström.

Motivering till utmärkelsen:
"Grunden i arbetet är kommunens idrottspolitiska program "Aktiv hela livet", som man arbetar med sedan 2018, i vilken jämställdhet har en central plats. I Kultur- och fritidsförvaltningens verksamhetsplan strävas efter att aktiviteterna ska främja fysisk aktivitet hos unga. En särskilt prioriterad grupp är flickor i socioekonomisk utsatthet. Antalet idrottande barn är idag jämnt fördelat mellan könen. Tiderna i de kommunala idrottsanläggningarna fördelas så rättvist som möjligt mellan könen. Linköpings kommun har infört ett utvecklingsbidrag till föreningar som verkar aktivt för en jämställd idrott. Sedan 2020 har kommunen nya former för elitidrottstöd som ska främja utveckling, jämställdhet och goda elitidrottsmiljöer."

Senast ändrad den 16 januari 2025

Senaste nytt

Nystartad fond ger klimatarbetet extra skjuts
Nytt boende för framtidens arbetsliv
125 miljoner extra till välfärden – hamburgaren gör comeback i skolköken
Linköping satsar på klimatanpassning
Det hände på fullmäktige i mars
Alisa Basic blir ny samhällsbyggnadsdirektör
Linköpings kulturliv ska sättas på kartan
Utredningar inledda enligt lex Maria och lex Sarah
Det hände på fullmäktige i februari
Alternativ verklighet när kriget pågår utanför