Hoppa till huvudinnehåll

Linköping på besök i systerorten Palo Alto

29 mars 2023 | Kommun & politik, Näringsliv
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
I början av mars var en grupp från Linköping på besök i systerorten Palo Alto i USA. Syftet var att stärka samarbetet inom olika områden och att öppna dörren för Linköpingsföretag som vill in på den amerikanska marknaden.

Utvecklingsstrateg Malin Ljung (till vänster) och näringslivsutvecklare Katrin Englund var ett par av Linköpings representanter i Palo Alto. Foto: Per Conning

Palo Alto ligger i norra delen av Silicon Valley i Kalifornien. I området finns flera huvudkontor för högteknologiska företag. Här ligger också välkända Stanford University.

Samarbetet mellan Palo Alto och Linköping startade 1986 genom ett studentutbyte mellan Stanford University och Linköpings universitet. Initiativtagare var de tidigare Linköpingsborna Brita-Stina och Stig Hagström som hade flyttat till Palo Alto. Ett år senare, 1987, blev städerna systerorter och har sedan dess arbetat tillsammans och besökt varandra vid olika tillfällen.

Under besöket i mars deltog bland andra Linköpings borgmästare Mikael Sanfridson (S) och representanter för ett par Linköpingsföretag. I gruppen ingick också näringslivsutvecklare Katrin Englund och utvecklingsstrateg Malin Ljung från Linköpings kommun.

– Ett viktigt syfte med resan var att stärka banden mellan städerna och de nätverk som vi har, säger Katrin Englund.

 


Borgmästare Mikael Sanfridson (S) vid Linköpings skylt i Palo Alto. Foto: Malin Ljung

 

Gruppen deltog på den årliga konferensen Bifrost Summit, där målet är att öka möjligheterna för nordiska bolag att etablera sig i USA. Konferensen arrangeras av Nordic Innovation House, som drivs av bland andra den svenska innovationsmyndigheten Vinnova.

Under Bifrost Summit ansvarade Linköpings kommun för ett seminarium om klimatneutrala städer tillsammans med Palo Alto stad.

– Bifrost Summit är en värdefull plattform att synas på för oss som stad. Många som var där kände inte till Linköping tidigare, men nu vet de att vi finns och fler blev intresserade, säger Malin Ljung.

Tillgång till nätverk

Sedan i februari är Linköping en så kallad Community partner till Nordic Innovation House. Det innebär att Linköpingsföretag kan få tillgång till arbetsplatser och konferensrum hos Nordic Innovation House i Palo Alto.

– Det ger också möjlighet att delta i projekt och program, och det ger tillgång till de nätverk som Nordic Innovation House har. När vi arbetar med internationella frågor så handlar mycket om att vi ska vara dörröppnare för företag i Linköping och i vår region, säger Katrin.

Ett syfte med resan var också att marknadsföra Linköping.

– Vi fick visa upp Linköping för amerikanska bolag och partners, men också för svenska aktörer som Vinnova och Energimyndigheten. Genom ett besök som detta kan vi få upp ögonen för att amerikanska företag kan etablera sig i Linköping om de vill nå ut i norra Europa.

Utbyte inom kultur och utbildning

Men utbytet med Palo Alto handlar inte bara om näringslivskontakter. När det gäller kultur är ett samarbete på gång inom ramen för satsningen Artist in residence. Syftet med projektet är att skapa kulturella utbyten genom att konstnärer får bo och verka under en period i ett annat land. Planen är att en konstnär från Palo Alto ska komma till Linköping 2024.

Ytterligare ett projekt heter People to people och sker mellan medborgare. Inom det samarbetet kommer Linköping Brassband från Ryttargårdskyrkan att besöka Palo Alto under våren.

Det finns även utbyten inom skolan, och Linköpings universitet har fortsatt nära kontakter med Stanford University.

– Allt detta ger en kraftsamling i vårt samarbete, säger Malin.

Ek i Tinnerö

I samband med seminariet som Linköpings kommun höll tillsammans med Palo Alto stad fick de amerikanska talarna en gåva från Linköping: en ek som ska planteras i Tinnerö eklandskap och förhoppningsvis växa i flera hundra år.

– Vid varje planterat träd sitter en plakett med namnet på den som fått eken som gåva. På så sätt kan våra amerikanska vänner åka och titta på sitt träd när de kommer hit, säger Katrin.



Text: Per Conning

Senast ändrad den 29 mars 2023

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut