Linköpings kommun arbetar för att höja kunskapen om och främja HBTQI-personers livsvillkor och rättigheter och samarbetar därför med RFSL om att arrangera Linköping pride.
- HBTQI-personer utsätts för hot, hat och trakasserier, därför måste vi stå upp för dem, men frågan är större än så. Det handlar om mänskliga rättigheter och vars och ens rätt att bestämma över och forma sitt eget liv. Att alla har den rätten är ingen självklarhet, säger Lars Vikinge (C) borgmästare och kommunfullmäktiges ordförande.
Han pekar på att det finns olika typer av förtryck av människor, även av barn och unga och även i Sverige. Som exempel nämner han hedersförtryck.
Arrangemang
Linköpings kommun ansvarar för tre arrangemang:
- 9 september: Föreläsning med Jenny Gunnarsson Payne, professor i etnologi vi Södertörns högskola. Rubriken är “Antigenuspolitik, högerpopulism och demokrati: HBTQ som politiskt slagträ i samtidens kulturkrig.
- 10 september: Lunch med klubbchefen Jenny Damgaard från FC Rosengård som har ett stort engagemang i frågor kopplade till jämlik och jämställd idrott.
- 11 september: Nykter efterfest arrangerad av Liquid på Skyltens innergård där bland annat multikonstnär Yolanda Bohm arrangerar en workshop.
Veckan avslutas med en fysisk parad som startar i Trädgårdsföreningen klockan 13:00 den 11 september.
Fakta: HBTQI är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner. |