Kommundirektör Paul Håkansson fattade den 13 december beslut om att de kommunala verksamheterna ska ha en långsiktig plan för hur verksamheterna ska kunna fortsätta fungera med en pandemi som pågår under en stor del av 2021.
– Det är otroligt viktigt att vi har en långsiktig uthållighet. Smittspridningen ska motverkas och vi ska samverka med Region Östergötland så att vaccineringen kan genomföras. Vi måste också kartlägga pandemins negativa effekter i ännu större utsträckning än tidigare, säger Paul Håkansson, kommundirektör i Linköping.
Januari
I det nya inriktningsbeslutet anges att de kommunala verksamheterna ska planera för en tid med betydande påverkan på verksamheten fram till 31 januari. Därefter finns hopp om att trycket lättar något, men att beredskapen ändå ska vara förhöjd fram till 1 september. Linköpings kommun ska också vara beredda att hjälpa till så att Region Östergötland kan genomföra vaccinering mot covid-19. Många av dem som först ska få vaccinet finns i den kommunala omsorgen.
Gymnasiet
Kommunens mål är också att distansundervisningen för gymnasiet ska upphöra efter den 31 januari. Just nu har gymnasieeleverna enbart undervisning på distans, men när vårterminen börjar ändras det till delvis distansundervisning. Det innebär att eleverna turas om att vara hemma respektive i skolan. För att undvika trängsel efter den 1 februari när samtliga elever kommer till skolan ska kommunen hyra in extra lokaler, bland annat i Linköping konsert och kongress.
Det pågår också förberedelser för att åter kunna öppna de verksamheter inom kultur- och fritidsområdet som stängdes i slutet av oktober.
Det finns just nu god tillgång på skyddsutrustning i kommunens lager och detta lager ska upprätthållas.