Viable cities är ett nationellt innovationsprogram med missionen “Klimatneutrala städer 2030 med ett gott liv för alla inom planetens gränser”. Inom programmets storsatsning Klimatneutrala städer 2030 – och med verktyget Klimatkontrakt 2030 – samarbetar 23 städer, deras partners och fem myndigheter för att snabba på klimatomställningen. Sedan 2021 är Linköping en av dessa städer.
Sandra Viktor är projektledare för Klimatneutrala Linköping. Hon säger att deltagandet i Viable cities ska växla upp och bredda arbetet med klimatomställning.
– “Business as usual” är inte nog, utan nu behövs genomgripande systemförändringar för att vi ska kunna nå klimatmålen. Målet är att omställningen ska ge ökad livskvalitet för invånarna och göra gott för företagandet och samhället i stort. Genom samverkan och metodstöd inom Viable cities testar vi nya arbetssätt, kopierar och lär av varandra. Vi har även sex lyhörda myndigheter som kan stötta oss i att undanröja eventuella hinder.
Signering i Stockholm
Torsdagen den 8 december arrangeras European Viable cities day i Stockholm. Dagen ska fungera som en brygga mellan det arbete som pågår i Sverige och EU för klimatneutrala och hållbara städer. Under dagen kommer politiska ledare för de 23 städerna, generaldirektörer för nationella myndigheter och programmet Viable cities att signera 2022 års version av Klimatkontrakt 2030.
Kontraktet ser olika ut för de städer som ingår, baserat på de egna förutsättningarna. Linköpings del kan beskrivas som pågående och planerade insatser kopplade till klimatarbetet. Samtliga insatser är redan politiskt beslutade.
– Linköping har bra målsättningar och växlar nu upp tempot för att nå dessa. Klimatkontraktet sammanfattar vidden av Linköpings klimatarbete och lyfter viktiga insatsområden i vilka vi behöver samverka bredare lokalt och nationellt för att lyckas. Omställningsarbetet kommer vara en viktig prioritering för oss de kommande åren, säger Mikael Sanfridson (S), borgmästare i Linköping.
Mikael Sanfridson.
Inriktningar i kontraktet
Följande inriktningar lyfts fram i årets klimatkontrakt - bland annat att Linköpings kommun ska:
- Börja arbeta i en lärandeprocess kring klimatinvesteringsplaner inom kommunkoncernen och koppla arbetet till Linköpings klimatmål och kommande handlingsplan.
- Utforska formerna för att etablera en lokal omställningsarena - en plattform och ramverk för lokala aktörer med syfte att samarbeta och utveckla gemensamma missioner och aktiviteter med Linköpings klimatmål i sikte.
- Bygga upp kommunens kompetens kring testbäddar och skapa miljöer eller öppna upp sin verksamhet för utveckling och test av innovationer.
- Utveckla förmågor och förutsättningar för att öka insamling och tillgängliggörande av klimat- och energirelaterade data (såväl statiska som strömmande data); och dela denna som öppen eller delad data.
- Visualisera klimatdata som ett verktyg för att få bättre engagemang, delaktighet och samsyn kring nuläge och målbild relaterat till Linköpings klimatmål.
Viable cities finansieras av Energimyndigheten, Vinnova och Formas.