I och med biltrafikens utveckling tampas i princip alla större kommuner med frågan om hur det går att minska luftföroreningarna i stadskärnorna. Svenska kommuner kontrollerar halten luftföroreningar och genomför åtgärder om luftföroreningarna överskrider gränsvärdena, de så kallade miljökvalitetsnormerna.
Beräkningar av SMHI
Som en del av Linköpings kommuns kontroll gjorde SMHI beräkningar av luftkvaliteten i Linköpings 2019. Beräkningarna visade att det finns risk att gränsvärdet för luftföroreningen kvävedioxid överskrids på fyra gator i kommunen.
– Eftersom luftföroreningar är skadliga för hälsan är det viktigt att så snabbt som möjligt genomföra åtgärder så att gränsvärdet inte överskrids. Vi har därför tagit fram ett förslag på åtgärdsprogram för kvävedioxid, säger Sara Johansson, projektledare på Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.
Omfördela biltrafiken
Två viktiga åtgärder som föreslås är att omfördela biltrafiken så att ett mindre antal bilar trafikerar de gator i kommunen där det finns risk för överskridanden av gränsvärdet och att undersöka alternativ för att reglera tung trafik i innerstaden.
– Åtgärderna som föreslås är de som kan genomföras relativt snabbt, inom 6 år. Att göra större förändringar i vårt trafiksystem tar tyvärr längre tid än så, säger Sara Johansson.
Långsiktig strategi
Linköping har även en långsiktig strategi för att minska luftföroreningarna i staden.
– Långsiktigt har kommunen stora ambitioner eftersom vårt långsiktiga trafikmål enligt Trafikstrategin innebär kraftigt minskad biltrafik och ökad kollektivtrafik. Uppnår vi målen i Trafikstrategin innebär det, enligt beräkningar från SMHI, att miljömålet Frisk luft, uppnås nästan överallt i innerstaden, säger Sara Johansson.
Kommunen kommer att följa upp de beräkningar som SMHI har gjort gällande mätning av kvävedioxidhalten. En mätstation för kontinuerlig mätning av kväveoxid kommer att sättas upp.
Synpunkter välkomnas
Alla har möjlighet att lämna synpunkter på det föreslagna åtgärdsprogrammet. Det är på formellt samråd från 23 september till 23 november 2020. Samrådshandlingarna finns hos Kontakt Linköping på Huvudbiblioteket. Handlingarna finns även tillgängliga på Linköpings kommuns webbplats via länken nedan. På webbplatsen finns även information om anmälningslänk till samrådsmöte.