Hoppa till huvudinnehåll

Linköpings arbete för mobilitet fortsätter

15 juni 2023 | Stadsplanering & trafik
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Linköpings kommun arbetar för att vara en kommun i framkant inom området mobilitet. Målet är att trafiken ska fungera så bra som möjligt för alla invånare, oberoende av vilken typ av fordon man väljer att färdas med. Just nu pågår bland annat ett projekt som med hjälp av artificiell intelligens, AI, analyserar Linköpingsbornas resemönster.

Foto: Linköpings kommun

Med mobilitet menas människors möjlighet att transportera sig själva och gods till en förutbestämd målpunkt. Målbilden är att transporterna ska kunna ske så effektivt, snabbt, säkert och miljövänligt som möjligt. Mobilitet genomsyrar allt arbete som sker kopplat till trafikplanering i kommunen.

– Syftet med kommunens trafikplaneringsarbete är att underlätta och förbättra för alla trafikslag. Vi vill utveckla kollektivtrafikstråken i city och göra det ännu enklare att välja cykel. Vi vill även göra innerstaden mer tillgänglig för dem som har bilen som det enda rimliga alternativet, säger Stefan Erikson (M), kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Flera projekt på gång

Kommunen arbetar just nu med flera projekt för att göra det enklare att resa smidigt och miljövänligt, här nedanför nämns några exempel:

AI-projekt med Östgötatrafiken och The Train Brain
Projektet går ut på att samla in data för att se hur Linköpings invånare reser i dagsläget. Datan stoppas sedan in i The Train Brains AI-baserade analystjänst som berättar på vilka platser man bör arbeta extra mycket med mobilitet. Syftet med detta är att underlätta det fortsatta arbetet inom mobilitetsområdet och förstå resenärernas behov för att i sin tur kunna göra bättre investeringar.

Ride The Future
Sedan tre år tillbaka rullar tre självkörande bussar i området kring Vallastaden och Campus Valla. De är en del av forskningsprojektet Ride The Future som syftar till att undersöka hur självkörande fordon kan användas i framtidens städer. Bussarna har varit väldigt populära och under de tre åren som projektet pågått har de haft över 11 000 passagerare. Just nu undersöks möjligheten för ett utökat antal hållplatser och turer. Man ser även över om det är möjligt att använda bussarna för att leverera varor och annat gods.

Säkra skolvägar
Under hösten och våren har ett projekt med syftet att se över skolvägarna i kommunen påbörjats. Målet är att alla elever på kommunens skolor på ett säkert sätt ska kunna gå eller cykla till skolan. Exempel på åtgärder som genomförts inom ramen för projektet är uppförandet av ett gångfartsområde intill Ekkälleskolan i Södra Ekkällan. Det har även byggts nya säkrare cykelöverfarter vid Harvestadsskolan och Bogestadsskolan i Harvestad.

Linköping - Sveriges femte bästa mobilitetsstad

I slutet av maj blev Linköping rankad som Sveriges femte bästa mobilitetsstad av Dagens Industri. Någonting som lyfts fram extra mycket i bedömningen är Linköpings arbete med beteendepåverkande åtgärder för att få fler invånare att resa mer hållbart.

– Det känns jättekul att vi kom så pass högt på rankingen! Det är också ett kvitto på att det gedigna arbete vi genomför inom mobilitetsområdet uppmärksammas på det här sättet, det visar att vi är på rätt spår, säger Stefan Erikson (M).

Text: Evelina Gleisner

Senast ändrad den 15 juni 2023

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut