Den gamla avfallsplanen från 2006 är nu ersatt med en ny som tillsammans med sju bilagor antogs av kommunfullmäktige tisdagen den 7 december.
Planen är allomfattande och rör alla typer av avfall. Det inkluderar och berör många områden, verksamheter och faktiskt var och en som finns i Linköpings kommun. Syftet är att klättra i avfallstrappan - att mer avfall ska återbrukas, återvinnas och att avfallsmängderna till förbränning ska minimeras. Nu är det upp till hela Linköping att tillsammans se till att planen blir verklighet.
Förebyggande av avfall ska prioriteras framför återanvändning, som ska prioriteras framför materialåtervinning som prioriteras framför energiåtervinning. Deponering ska vara ett sistahandsalternativ.
Utveckla arbetet
– Det känns roligt att den nya avfallsplanen är antagen, nu ska det bli spännande att börja arbeta. Vi är många olika enheter som tagit fram planen tillsammans som ansvarar för olika delar i avfallshanteringen, säger Marie Hägglund som är enhetschef på klimatenheten på Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen. Hon har ansvarat för att avfallsplanen har tagits fram.
Marie Hägglund, enhetschef på klimatenheten, Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.
Inom kommunen kommer arbetet fortsätta med att ge goda förutsättningar till kommuninvånarna att kunna källsortera och återbruka.
– Internt i kommunen kommer vi att utveckla arbetet med återbruk och ökad avfallssortering. Vi ska fortsätta att ge goda möjligheter för invånarna att sortera och återbruka för det är viktigt att vi hjälps åt - invånare, företag och organisationer behöver alla bidra till att Linköping blir ännu mer cirkulärt. Inte minst ur ett klimat- och energiperspektiv behöver vi hushålla med de material och prylar som redan finns i samhället.
Flera områden
Avfallsplanen berör många områden och flera olika aktörer, utöver kommuninvånarna själva. Vi har ställt några frågor för att se hur alla tillsammans bidrar till avfallsplanens mål.
Martin Sundström, näringslivsutvecklare, Näringsliv och Tillväxt:
Hur bidrar ni till att uppfylla avfallsplanens mål?
– Utifrån näringslivet är avfallsplanen ett viktigt dokument. Linköpings kommun är involverad i flera projekt tillsammans med näringslivet gällande den cirkulära ekonomin, där återbruk och samarbete kring resurser är en avgörande faktor.
Vilka aktiviteter satsar ni på?
– Vår roll är att vara länken mellan näringslivet och kommunens förvaltningar och i den rollen försöker vi vara involverade i så många aktiviteter gällande avfallsplanen där vi känner att vi gör nytta. Vi är redan igång och arbetar i flera projekt
Hur ska ni gå tillväga, vilka utmaningar ser ni?
– Vi arbetar för att möjliggöra plats för alla företag verksamma inom alla stegen i avfallstrappan. Det är viktigt att deras anläggningar kan etableras nära medborgarna för att det ska vara både ekonomiskt och miljömässigt hållbart. Där ser jag utmaningar att kunna erbjuda dem plats hos oss i olika delar av kommunen.
Johan Borg, avdelningschef kommunalt avfall, Tekniska verken i Linköping AB:
Hur bidrar ni till att uppfylla avfallsplanens mål?
– Det är vi som hämtar och behandlar en stor del av avfallet som uppstår i kommunen. Självklart måste alla dra sitt strå till stacken och göra vad man kan för att vi ska kunna klättra så högt upp som möjligt i avfallstrappan. Att exempelvis minska mängden mat- och restavfall med 25 procent till år 2025 är ett mål vi alla måste kraftsamla för att nå.
Vilka aktiviteter satsar ni på?
– Vi tittar bland annat på hur vi kan öka tillgängligheten på våra Återvinningscentraler med nytt inpasseringssystem och mer söndagsöppet. Vi tittar också på möjligheterna att bygga en eftersorteringsanläggning som kan hjälpa till att få bort material ur restavfallet som kan återvinnas istället för att energiutvinnas.
Hur ska ni gå tillväga, vilka utmaningar ser ni?
– Många gånger handlar det om beteendeförändring hos våra kunder. Ibland kan information räcka för att få till ett ändrat beteende, men ibland kanske insamlingssystemet måste förändras för att få till en önskad effekt. En av de stora utmaningarna vi ser är den något oklara spelplanen framåt när det kommer till ansvar. Vad ska vi som kommun ansvara för när det gäller avfallshanteringen och vad ska privata aktörer ta hand om? Det gäller exempelvis frågan om förpackningsinsamlingen.
Linda Malmén, hållbarhetschef, Kommunledningsförvaltningen:
Hur bidrar ni till att uppfylla avfallsplanens mål?
– Inom Hållbarhetsenheten arbetar vi med strategiska kommunövergripande frågor, inom bland annat cirkulär ekonomi och klimat- och energifrågor, som ju tydligt kopplar an till avfallsplanen.
Vilka aktiviteter satsar ni på?
– Vi förstärker vårt arbete med att stödja kommunens förvaltningar, bland annat inom ekologiska frågor. En viktig del i det är att bistå kopplat till kravställning inom centrala, kommunövergripande upphandlingar. Fokus för 2022 är att vidareutveckla vår kravställning inom upphandling. Det kan till exempel handla om att kravställa när det gäller färre onödiga förpackningar eller att arbeta med beteendepåverkande insatser för att fasa ut onödiga engångsartiklar i plast.
Hur ska ni gå tillväga, vilka utmaningar ser ni?
– För de flesta områden gäller det att dels ha en “infrastruktur” på plats för ge förutsättningar att kunna göra rätt val, men minst lika viktigt är att arbeta med dialog och andra insatser för att verkligen få till en beteendeförändring i praktiken. Det ska bli jättekul att fortsätta utveckla arbetet tillsammans med förvaltningar och bolag!
Kjell Kulla, verksamhetsutvecklare, Integrations- och Arbetsmarknadsförvaltningen (ny förvaltning från och med 1 januari 2022):
Hur bidrar ni till att uppfylla avfallsplanens mål? – Vi bidrar med återbruk bland annat genom en så kallad möbeltrappa, återvinning, källsortering genom demontering av möbler typ plast- metall- el/kablar- trä, minskat användande av plast (engångsartiklar), minskat resande genom samlokalisering av vår verksamhet, ökad kontroll av kemikaliehantering och minskat användande av miljöfarliga kemikalier som vi ersätter med mer miljövänliga produkter. Det handlar också om minskat användande av fossila bränslen i våra maskiner genom att planera för batteridrivna redskap i vår verksamhet och lägga in detta i vår investeringsplan.
Vilka aktiviteter satsar ni på? – Vi satsar på att bygga ett större lager för hantering innan återbruk, det vill säga att vi tar in möbler, åtgärdar och när en förvaltning/avdelning behöver kan vi snabbt leverera en fräsch produkt till verksamheten.
Calle Lind, miljöinspektör, Miljöavdelningen:
Hur bidrar ni till att uppfylla avfallsplanens mål?
– En uppgift vi har är tillsyn på bygg- och rivningsplatser som gör att vi bidrar vi till en ökad källsortering som gynnar återvinning och återanvändande av bygg- och rivningsmaterial.
Vilka aktiviteter satsar ni på?
– Bygg- och rivningsplatser har tidigare besökts främst efter att klagomål på buller eller att det dammar kommit in till Miljöavdelningen. Vi utför nu riktad tillsyn i ett bredare perspektiv på byggarbetsplatser. Ett prioriterat område gäller då kravet på ökad cirkularitet där bland annat källsortering av bygg- och rivningsavfall ingår. vi fortsätter vårt arbete under nästa år med att utföra tillsyn på bygg- och rivningsplatser.
Hur ska ni gå tillväga, vilka utmaningar ser ni?
– Det är en utmaning att bibehålla samordningen med andra avdelningar på en bra nivå. Eftersom kommunikationen till stora delar varit personbunden finns stora vinster i att skapa generella rutiner som bygger på funktion snarare än på person.
Avfallstrappan. Illustration från Tekniska Verken
Den antagna avfallsplanen tillhörande bilagor publiceras på linkoping.se innan jul, under rubriken “Regler och styrande dokument”.
Text: Annika Avén