Arbetsmodell för arbetssökande
Drivbänk är en arbetsmodell för arbetssökande personer med intresse för de gröna näringarna och som av olika skäl hamnat långt från arbetsmarknaden.
Bakom initiativet Drivbänk står Louise Ridderström och Christina Enudd Nordström som såg möjligheter med platsen och människors förmåga att utvecklas.
– Både jag och Christina arbetade tidigare på Vreta kluster som är ett kompetens- och utvecklingscentrum. I vårt arbete med gröna näringar såg vi behovet av tillväxt inom grön näring och livsmedelsproduktion. Resurserna fanns men inte arbetskraften och utifrån det växte idén om Drivbänk fram, berättar Louise Ridderström, en av grundarna till Drivbänk.
Louise Ridderström kollar till jordgubbarna.
Intresse för odling och mat
Samordningsförbundet Centrala Östergötland blev projektägare och Linköpings kommun blev en del av projektet. Syftet är att skapa en plats för personer som av olika anledningar står långt från arbetsmarknaden men som har ett intresse för odling och mat. Drivbänk kan matcha företag inom de gröna näringarna med individer som får en chans att komma ut i arbetslivet.
Både Louise och Christina har stor respekt för människans vilja att lära och arbeta, oavsett behov. Modellen som Drivbänk arbetar utifrån sjösattes 2016 och innefattar teoretiska studier, praktiskt arbete i trädgård eller café, studiebesök och praktik hos företag och individuell utveckling mot arbete.
Linköpings kommun anvisar individer som får hjälp av en handledare att ta fram både en aktivitetsplan och en individuell plan för anställningsbarhet.
Patrik och trädgårdsmästare Mattias.
Olika behov
– Alla människor har olika behov. Hos oss får de träna på hur vägen till arbetsgivaren ser ut och omvandla den kunskap de har till kompetens. Vissa individer behöver träna på de sociala koderna eller den tysta kommunikation som sker mellan kollegor på en arbetsplats. Andra behöver träna på hur det fungerar på en arbetsplats med att komma i tid eller bära rätt kläder. Här får de utrymme att göra det, säger Christina.
– Vi vill inte kategorisera människor men den målgrupp vi riktar oss till kan behöva anpassningar i sin arbetssituation. Det viktiga för oss är att titta på vad individen kan och vill utvecklas inom. Det är så viktigt att lägga fokus där för om vi bara pratar om vad man inte kan blir det istället individens identitet. Här får de berätta vad de är bra på och vi anpassar arbetet därefter, påtalar Louise.
På Drivbänk odlas det på friland, i en trädgårds och i växthus.
Började i liten skala
När Drivbänk drog igång började Lousie och Christina i liten skala. Det fanns vare sig el eller vatten på tomten men Louise och Christina är lösningsorienterade och sakta formade de fram sin vision.
– Allt fick vi bygga upp från grunden. Vi köpte in en blå container för redskap och hyrde in oss på vreta utbildningscentrum för att hålla i undervisning för de personer vi tog emot, säger Louise och fortsätter:
– I nära samarbete med Sankt kors, som äger marken, fick vi möjlighet att försköna området runt Vreta kluster samt att de erbjöd sig att bygga ett växthus åt oss.
Med tiden växte Drivbänk både vid sin fysiska plats och som koncept. I dag finns här stora odlingsytor på friland, fruktträd, en blomsterträdgård, växthus för grönsaker, en kontorsbyggnad och omklädningsrum med fikaplats. Utöver Drivbänk odling vid Vreta kloster driver de även café Drivbänk på Kungsgatan inne i Linköping.
Hamid tycker om att arbeta på Drivbänk, även om det är varmt just denna dag.
Olika lång tid
Individerna som arbetar på Drivbänk kan vara där från ett par veckor till månader eller i vissa fall år. Många av dem rustas till att bli anställningsbara med målet att matchas mot ett företag eller organisation.
För att nå anställningsbarhet, som de kallar det, har Drivbänk kontakt med både branschen och handledare. Individerna på Drivbänk får möjlighet att göra studiebesök och praktik hos företag som arbetar inom restaurang och gröna näringar. Att ta sig ut i arbete tar olika lång tid för olika människor. De flesta placeringar på Drivbänk är tre månader men för vissa räcker det med några veckor medan andra behöver längre tid på sig.
– Många av dem som kommer hit till Drivbänk har aldrig varit anställda eller haft ett jobb tidigare. Jag blir ödmjuk inför deras förmåga att växa och lära sig. Om de får arbeta med det de är bra på kommer de att utvecklas. Målet är att de ska ut i arbete, även om det tar olika lång tid att nå dit, säger Louise.
Christina håller koll i växthuset. Här inne odlas tomater, gurkor och örter bland annat.
Livskompetens
Både Louise och Christina återkommer till livskompetens, det där vi lär oss utan att veta vartifrån vi lärt oss det. Livskompetens och att fokusera på det man är bra på snarare än det man inte är bra på, stärker självkänslan. Det vet redan de flesta men för en person som aldrig haft ett arbete blir det extra viktigt.
En meningsfull vardag grundar sig ofta i en plats att infinna sig på, där personer väntar på dig, där du utför uppgifter du är bra på eller där du lär dig någonting nytt. Att känna sig behövd och betydelsefull är grundläggande behov.
Drivbänks prunkande blomsterträdgård.
Flera anställda
I dag är det elva anställda hos Drivbänk som tillsammans tar hand om 40 personer som är anvisade av Linköpings kommun. De anställda är trädgårdsmästare och anläggningsexperter som bistår med kunskap och vägledning. Individerna som är placerade arbetar minst tio timmar i veckan antingen med odlingarna eller på caféet inne i stan.
Mellan 2017 - 2022 har Drivbänk tagit emot 454 individer där 249 av dem gått vidare till studier eller jobb.
Sedan april är Drivbänk inte längre ett projekt utan en del av Linköpings kommuns organisation och ingår i Integration- och arbetsmarknadsförvaltningen.
Text och foto: Fanny Miles