Under söndagen fick Linköping åter besök av högerextremisten Rasmus Paludan. Till skillnad mot påskhelgen gick manifestationen lugnt till med uppskattningsvis ett hundratal åhörare på plats på Lilla torget.
Kommunen har under den gångna veckan arbetat med flera trygghetsskapande åtgärder, och under fredagen beslutade kommundirektör Paul Håkansson att upprätta central krisledning.
- På så sätt har vi kunnat arbeta mer koncentrerat med krishanteringsåtgärder. Linköpingsbor ska känna sig trygga i sin stad, och det är en stor del av kommunens ansvar att se till att det blir så, säger Anders Fernemark, säkerhetschef, Linköpings kommun.
“Samverkan otroligt viktigt”
Kommunen har gjort noggrann analys av vilka uppdrag och verksamheter som kommunen ansvarar för i området, och arbetat utifrån olika riskbedömningar.
- Vi har haft löpande kontakt med bland annat Polisen och cityföreningen för att effektivt kunna kartlägga eventuella risker. Samverkan är otroligt viktigt, inte minst när det gäller att skapa trygghet, säger Anders Fernemark.
- Olika resurser så som områdesteam med fältare, väktare och ordningsvakter har enligt ordinarie schema varit ute i olika stadsdelar samt i city, säger Anders Fernemark.
Inventering av gatstenar
För att minimera risken att lösa föremål skulle kastas under manifestationen har kommunen under helgen sett över den kommunala marken.
- Vi har gjort en omfattande inventering av lösa gatstenar i centrum, sett till att papperskorgar varit tömda och att det inte legat glasflaskor på gatorna efter lördagskvällen.