Det finns många härliga vandringsleder att välja på i Linköpings omgivningar. För den som är nybörjare rekommenderar Anders Jörneskog den sträcka som går från Friluftsmuseet Gamla Linköping via Tinnerö eklandskap till Vidingsjö. Det är en sträcka som både börjar och slutar i stadsnära miljöer.
– Här är det tillgängligt för alla, och det går att åka buss både till och från. Det finns även kaféer i Vidingsjö motionscentrum och i Gamla Linköping, om man vill sitta en stund före eller efter vandringen.
Leden är åtta kilometer lång och passerar betesmarker, eklandskap, gamla skogar och jättetallar.
– Mitt på sträckan finns det även en liten led runt Rosenkällasjön, om man vill ha mer våtmarkskänsla. Den är fyra kilometer lång, så då blir det totalt 1,2 mil, säger Anders.
Anders Jörneskog. Foto: Göran Billeson
Nyfikna kossor i Tinnerö eklandskap. Foto: Anders Jörneskog
För den som vill prova fler vandringsleder framhåller Anders Jörneskog att det finns mycket att välja på i kommunen. Genom appen Naturkartan går det att få tips och information om leder med olika svårighetsgrad.
Vad är bra att tänka på när man ska vandra?
– Håll lite koll på vädret och använd ingångna skor. Och börja gärna med de korta nybörjarsträckorna nära staden.
Vad är tjusningen med att vandra i Linköpingstrakten?
– Så här års är det ett fantastiskt fågelliv, och det dyker upp saker som man aldrig har sett förut. Och just nu blommar det för fullt och betesdjuren är ute. Det är lugnt, rogivande och nyttigt. Det är en lisa för själen att vandra i vårt eklandskap.
På Naturkartan.se hittar du karta och beskrivningar av vandringsleder i Linköpings kommun. Naturkartan går även att ladda ner som en app till mobiltelefonen.
Text: Per Conning