Hoppa till huvudinnehåll

Lyckade insatser mot organiserad brottslighet

21 december 2021 | Kommun & politik
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Genom ett samarbete mellan flera olika myndigheter förs nu en gemensam kamp mot organiserad brottslighet i Linköping. I början av december deltog Miljöavdelningen och Byggavdelningen i en gemensam insats där flera brister uppmärksammades.

Bred samverkan över myndigheter ska arbeta mot organiserad brottslighet. Foto: Polisen

Människor som arbetar för låga löner och får bo i industrilokaler, fusk med märkning av mat, risk för utsläpp av kemikalier i avlopp och risk för att restauranggäster blir matförgiftade genom felaktig råvaruhantering är bara några exempel som upptäcktes vid en gemensam LOS-insats i början av december där bland annat Miljöavdelningen och Byggavdelningen inom Linköpings kommun deltog.

Bred samverkan

Lokal operativ myndighetssamverkan, LOS, är ett nätverk som består av polisen, Social- och omsorgsförvaltningen, Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, säkerhetsenheten, Skatteverket, Kronofogdemyndigheten, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Arbetsmiljöverket.

- I Linköping finns tyvärr människor som utnyttjas av oseriösa företag eller exploateras genom människohandel, prostitution eller narkotikahandel. Genom samverkan inom LOS är alla berörda myndigheter med tillsammans och kan identifiera brister och agera utifrån respektive parts lagstiftning och ansvarsområde, säger Stefan Erikson (M) ordförande i Bygg- och miljönämnden.

Motverka fusk och skapa sund konkurrens

I februari 2021 lade Allians för Linköping ett uppdrag i Bygg- och miljönämnden om att arbetet inom LOS ska prioriteras. Under året har ett antal insatser genomförts och inom kommunen pågår även ett arbete med att skapa rutiner och strukturer för hur olika avdelningar bäst ska kunna samarbeta med varandra.

- Genom LOS kan vi nå målet om sund konkurrens. Vi vill motverka fusk, bedrägligt beteende och felaktigheter som skapar osund konkurrens inom Miljöavdelningens områden miljöskydds- och hälsoskyddstillsyn samt livsmedelskontroll. Vi vill se till att skydda gemene person, exempelvis så att inte matgäster blir sjuka på grund av felaktig hantering av livsmedel. Vi vill också motverka fusk, så att en kund inte betalar för ett livsmedel som inte är detsamma som saluförs, säger Maria Pihlajärvi, chef för Livsmedelsenheten.

Göra skillnad

Samverkan stärker också påverkansarbetet. För att göra stor skillnad är det gemensamma arbetet viktigt.

- Som enskild myndighet är det svårt att göra stor skillnad. För Byggavdelningen är det många gånger svårt att komma åt kärnan till problemen, eftersom vi bara får röra oss inom vår egen specifika lagstiftning. Men tillsammans med våra kollegor inom LOS, har vi en mycket bredare ingång och större möjlighet att faktiskt hjälpa personer i utsatta lägen och samtidigt också förebygga och förhindra organiserad brottslighet, säger Marinda Taberman, chef för Bygginspektion.

Stefan Erikson håller med och påpekar att arbetet med att bekämpa organiserad brottslighet är prioriterat.

- Att bekämpa organiserad brottslighet och motverka illegala bostäder är prioriterat i Allians för Linköpings trygghetsarbete. Därför är det glädjande att se att denna samverkan ger resultat. LOS-arbetet kommer därför att växlas upp ytterligare framöver i Linköping genom att detta prioriteras i Bygg- och miljönämndens budget för 2022, avslutar Stefan Erikson (M

Senast ändrad den 21 december 2021

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut